Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tízéves munka ért hatalmas kitüntetést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyar matematikus kapta Európa egyik legnagyobb tudományos elismerését. Székelyhidi László a német „nemzeti Nobel-díjnak" is nevezett elismeréssel 2,5 millió eurós pénzdíjat is kapott.

Lars Onsager Nobel-díjas kémikus matematikai sejtését sikerült Székelyhidi Lászlónak bizonyítania. Így a turbulens folyadékáramlás alapkutatásában elért eredményességéért

megkapta a 2,5 millió eurós pénzdíjjal járó Leibniz-díjat.

Székelyhidi László az InfoRádiónak elmondta, hogy a német rendszer sajátossága, hogy a magasabb összegű díjazások egyben kutatópénzeknek is minősülnek. A matematikus hozzátette, a jelenlegi kutatócsoportja fiatal matematikusokból, illetve PhD-s diákokból áll, akiknek nem tudja előre garantálni, hogy az elkövetkező években pontosan min fognak majd dolgozni. 

Elárulta, amiért megkapta a Leibniz-díjat, körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdett el egy kollégájával dolgozni.

„Ha akkor valaki azt mondja, hogy ezzel be fogjuk bizonyítani az Onsager-féle sejtést, akkor azt nem lehetett volna komolyan venni

– mondta a matematikus.

A matematikus azt is elmondta, célja a megnyert pénzösszeggel, hogy Magyarországról új fiatal munkatársakat tudjon kivinni Lipcsébe. „Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a kollégákkal már egy jó ideje beszélgetek, hogy milyen formában lehetne ezt konkretizálni, hogy ki tudjak hozni Magyarországról hallgatókat, hogy legyen egy »szorosabb folyosó« Lipcse és Budapest között– tette hozzá.