eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Fontos felfedezés: itt zajlott az ősi politikai élet

Fontos felfedezés: itt zajlott az ősi politikai élet

Politikai ceremóniákhoz használt több mint 1500 éves helyiségeket tártak fel a régészek Peru északnyugati részének sivatagos partján: ilyen termeket eddig csupán a mocsika indiánok által készített ábrákon láttak a kutatók.

Walter Alva vezető régész szerint a Lambayeque megyében lévő Limon régészeti komplexumnál feltárt maradványok kulcsfontosságú információkkal szolgálnak a mocsika indiánok politikai életéről.

A két helyiség egyikében két trón található, amelyekben feltehetőleg a helyi vezető és vendége élvezte a bőséges ünnepi lakomákat. A másik helyiségben lévő kör alakú pódiumot pedig valószínűleg a bejelentésekhez használták.

Alva szerint a termekben zajló események olyan nagy jelentőséggel bírtak a mocsika indiánok számára, hogy rendszeresen ábrázolták őket az edényeiken, ám a kutatóknak "ezelőtt még sosem volt akkora szerencséjük, hogy élőben láthassák a termeket, amelyekben ezek a jelentek zajlottak".

  • A mocsika (moche) indiánok Peru északnyugati partvidékén éltek az 1-7. század között, leginkább a folyóvölgyek oázisaiban telepedtek meg.
  • A 300 és 800 között virágzó, majd ezután rejtélyesen eltűnő mocsika birodalomban 15 ezren élhettek.
  • Főként mezőgazdasággal foglalkoztak, kukoricát, burgonyát, tököt és gyümölcsöket termesztettek, a száraz, sivatagos, teraszos földeket pedig csatornarendszerek segítségével, öntözés révén tették termékennyé.
  • Aprólékosan kidolgozott aranymunkáikról és gyakran nemi aktusokat ábrázoló szobraikról ismertek.
  • A kutatók egy része úgy véli, hogy egy pusztító éghajlati jelenség, például a Peru északi részén ma is súlyos áradásokat előidéző El Nino okozhatta annak idején a mocsika társadalom összeomlását.

Fontos felfedezés: itt zajlott az ősi politikai élet

Alva szerint a most feltárt kamrák építési munkálatait a jelek szerint hirtelen hagyták abba az 5. században. A halakat és oroszlánfókákat ábrázoló falfestményekkel díszített termeket valószínűleg csak az elit használta.

A nőknek politikai és vallási szerep is jutott a mocsika társadalomban. Perui kulturális vezetők és régészek tavaly nyáron mutatták be egy ősi mocsika uralkodónő rekonstruált arcmását. A Cao úrnőjének nevezett nő a húszas éveiben halhatott meg mintegy 1700 évvel ezelőtt. Művészien tetovált testét fegyvereivel és aranytárgyaival együtt temették el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×