eur:
393.68
usd:
369.16
bux:
65744.53
2024. április 23. kedd Béla
Különleges segítség a természetes és ideális növényzet kialakításához

Különleges segítség a természetes és ideális növényzet kialakításához

Többrétegű térképes becslés mutatja be Magyarország potenciális természetközeli növénytakaróját - a térkép az MTA Ökológiai és Botanikai Intézetének vezetésével készült. A tudósok azt vizsgálták, hogy milyen lenne a természetes növénytakaró emberi beavatkozás nélkül.

Eddig csak szakértői becsléssel tudták meghatározni, hogy milyen volt az eredeti környezet ott, ahol ma már nincs természetes növényzet. A számítógépes kapacitás és a modellezés fejlődésével viszont már formalizáltan, statisztikai összefüggések alapján, a környezeti viszonyok figyelembe vételével tudják megbecsülni, hogy milyen növényzet lenne természetes az ország egyes területein - mondta a projektről az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című magazinműsorában Somodi Imelda, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa.

A kutatókat azok a helyek érdeklik a legjobban, hogy ahol ma már nincs természetes növényzet. Persze azok is érdekesek, ahol van ugyan, de az nem a jelenlegi környezeti viszonyoknak leginkább megfelelő.

Különleges segítség a természetes és ideális növényzet kialakításához

Ennek a térképes becslésnek a természetvédelemben és az élőhelykutatásban van a legnagyobb szerepe, de a tájak karakterének, természetességének értékelésében is jelentős segítséget nyújt. A többrétegű térképek tudományos alapot adnak a különféle ökológiai restaurációs intézkedéseknek és egyéb természetvédelmi beavatkozásoknak, továbbá minden olyan döntés előkészítésében támpontot nyújthatnak, amely természetes élőhelyeket érint.

A térkép gyakorlati haszna

A szakértő elmondta: a természetvédelemben - főként ha kevés a forrás -,

a leghatékonyabb az önfenntartó állományok védelme

(amelyek olyan helyen vannak, ahol a környezeti viszonyok is megfelelőek). Ezek kialakításában, az egy-egy terület növényzetének védelméről hozott döntésben sokat segíthet az új térkép. 

A modern természetvédelemben a természetes átalakulást is lehet támogatni, ha olyan növénytársulás megváltoztatásáról kell dönteni, amelyik az aktuális környezeti viszonyoknak nem épp a legmegfelelőbb. Ebben is segíthet ez a térkép.

Felhasználhatják a természetes "benövényesítésben" is, mert a térkép meg tudja mutatni, hogy az aktuális viszonyok milyen élőhelyet tudnak a legjobban eltartani, melyik lehet önfenntartó. Ezáltal a minimálisra csökkenthető az utógondozás szükségessége,

a tereprendezés és a növények elhelyezése után a folyamatokat rá lehet hagyni a természetre.

"Már több nagy gyár is megkereste az intézetet, és segítséget kértek a környezetükben tervezett élőhely-helyreállítás, növényesítés megtervezéséhez. Ilyenkor jó támpont ez a térképi becslés, mert könnyebben meg tudjuk határozni, hogy milyen élőhelyeket hozzanak létre a kollégák" - mondta a térkép használatáról az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×