eur:
394.3
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ez a találmány annyira jó, hogy mindenki otthonába bekerülhet

Ez a találmány annyira jó, hogy mindenki otthonába bekerülhet

A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai létrehoztak egy olyan növényt, amelynek levelei a beágyazott nanorészecskék segítségével világítanak, a technológia továbbfejlesztésével pedig a jövőben a lámpák helyett fák boríthatják fénybe a közterületeket.

A víziónk az volt, hogy készítsünk egy olyan növényt, ami asztali lámpaként működik anélkül, hogy áramhoz kellene csatlakoztatni, a fényt ugyanis a növény metabolizmusa táplálja – magyarázta Michael Strano professzor, a tudóscsoport vezetője az Independentnek, amelynek cikkét a 24.hu szemlézte.

Az egyetem munkatársai a fejlesztésüket már tesztelték salátán, kelbimbón, spenóton és vízitormán is.

A szakértők abban reménykednek, hogy a hagyományos fényforrásokat önfenntartó alternatívák válthatják fel.

Hogy a tesztelt növény önmagától tudjon világítani, az MIT kutatócsoportja a szentjánosbogarakat is megvilágító luciferázt hívta segítségül. A luciferáz nanorészecskék luciferinnel és koenzim A-val kombinálva érték el a kívánt eredményt.

Miután beadagolták a növényekbe az imént említett részecskéket tartalmazó oldatot, nagy nyomásnak tették ki őket, ezáltal a leveleik közel négy órán át fénylettek.

A céljuk az, hogy egy csíranövényen is elvégezzék a kezelést, és hogy a növény egész életében világítson.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×