eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Váratlan helyen segített a rákgyógyszer

Francia orvosok először találtak bizonyítékot arra, hogy egy általában tüdő-, vese- és bőrrák kezelésére használt immunterápiás gyógyszer képes lehet megsemmisíteni HIV-fertőzött sejteket az emberi immunhiány vírusát hordozó embernél.

Az 51 éves férfit 2016 decemberétől kezelték nivolumab daganatellenes szerrel, amelynek hatására azoknak a sejteknek a "drasztikus és állandó csökkenését" észlelték, amelyekben a HIV-vírus általában elrejtőzik és elkerüli a hagyományos kezeléseket.

A párizsi Pitie-Salpetriere Kórházban feljegyzett esetről szóló tanulmányt az Annals of Oncology tudományos folyóiratban ismertették az orvosok, akik azonban bemutatták egy másik, azonos kezelésben részesült HIV-fertőzött esetét is, aki semmilyen módon nem reagált az immunterápiára.

"Óvatosnak kell lennünk, mivel csak egyetlen esetről van szó.

Ez az első eset, hogy ilyen drasztikus mértékben csökkentek a HIV-vírust elrejtő sejtek,

de van egy másik esetünk is, amikor nem történt csökkenés" - hangsúlyozta Jean-Philippe Spano, a kórház onkológiai részlegének a vezetője.

Milliók várják a megoldást

Világszerte mintegy 37 millió ember HIV-fertőzött. Ezeknek az embereknek folyamatosan  kezelésre van szükségük, ami kordában tartja a fertőzést. Kutatók évtizedek óta keresik a gyógymódot a HIV kórokozó-hordozók kiirtására. A rejtőzködő és alvó HIV-fertőzött sejtek az immunrendszerben találhatók, olyan helyeken, mint az agy, a csontvelő és az ivarszervek.

"A kutatók egyre gyakrabban vizsgálják olyan szerek alkalmazását, amelyekkel újra aktiválhatják a rejtőzködő, HIV-fertőzött sejteket. Így ezek láthatóvá válnak az immunrendszer számára, amely megtámadhatja azokat" - magyarázta Spano.

A nivolumab az immunrendszert segíti a daganat elleni harcban a PD-1 nevű fehérje blokkolásával.

Az 51 éves férfi 31 nivolumab injekciót kapott 2016 decemberétől kezdve 14 naponta. Az beteget 1995-ben diagnosztizálták HIV-pozitívként és 2015-ben fedezték fel nála a nem kissejtes tüdőrákot.

Az első injekció után a férfi addig alacsony HIV-fertőzöttsége fokozatosan emelkedett, egészen a 45. napig, amikor ismét csökkenni kezdett. Immunrendszerének aktivitása ugyanebben az időszakban nőtt - magyarázták az orvosok.

A 120. napra a kezelés "a HIV-kórokózó-hordozók drasztikus fogyását eredményezte, elvezetve azok lankadatlan csökkenéséhez" - mondta Spano.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×