Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ne dőljön be, károsak is lehetnek a csodavizek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oxigénnel dúsított, lúgosított, savasított, mágneses térrel kezelt vizek – csupa olyan dolog, amelytől használói csodát várnak, ám a kémikus szemével nézve egyik sem csodaszer, sőt, van olyan is, amely kifejezetten ártalmas lehet. Fábián István, a Debreceni Egyetem tanszékvezető tanára a Szigma – A holnap világa című műsorban egy városi legendát is megcáfolt.

Sok a visszaélés, a csalás, a sarlatán – véli a Debreceni Egyetem tanszékvezető tanára, aki a Magyar Tudomány Ünnepén olyan vizekről és sókról tart előadást, amelyekről azt gondolják néhányan, hogy csodálatos hatásuk van, miközben természetesen ilyen nincs.

PI-víz, jing víz, jang víz, lúgosított víz, a legújabb őrület pedig a virgin víz.

Ezektől azt állítják, hogy különböző módszerekkel módosítják őket, ám valójában ez nem történik – mondta Fábián István a Szigma – A holnap világa című műsorban. Emellett árulnak olyan vizet is, amelyből eltávolítják az ásványi anyagokat, ami problémát jelent, mert olyan, mintha desztillált vizet innánk, ami viszont káros. Ez a vese sóháztartását megbolygatja, és hosszabb távú fogyasztása vesekárosodáshoz vezet – emelte ki a tanszékvezető tanár.

Fábián István szerint vannak azok a vizek, amelyeket „csodakristályon” vagy más, egyébként semmilyen hatást nem gyakorló szerkezeten engednek át – ezek esetében

ténylegesen csapvizet fogyaszt a hiszékeny vásároló.

Egy másik lehetőség, hogy szűréseknek teszik ki a vizet, és ezzel kiveszik belőle az ásványi anyagokat. Ha ugyanakkor szűrjük a vizet, akkor a szűrőt kezelni kellene, ami vélhető nem történik meg, így gombatenyészeteken alakulnak ki, ami nem egészséges – hívta fel a figyelmet.

Hirdetnek oxigénnel dúsított vizet is, ám kiszámítható, hogy ez olyan kis mennyiségű oxigént jelent, aminek nincs jelentősége – említett egy példát Fábián István.

Ha vizet iszunk, akkor főleg a benne lévő ásványi sókra van szükségünk. A vízben található nyomelemek más tápanyagból is bejutnak a szervezetbe. Itthon a vezetékes vizek kiváló minőségek, a szennyeződéstől nem kell tartani – mondta a tanszékvezető tanár.

Kiemelte, hogy a csodavizeknek legfeljebb placebo hatásuk lehet, de a komoly, súlyos szervi bajokat nem gyógyítják, így a rákellenes hatású vizeknek sem szabad hinni.

Fábián István egy városi legendáról is beszélt. Ha a vizet mikrohullámú sütőben melegítjük, az a hőmérsékletét változtatja meg, lazábbak lesznek a kölcsönhatások a molekulák között, de amint visszahűl, akkor visszakerül az eredeti állapotba. Vagyis

a mikrozással maradandó változást nem lehet elérni

– hangsúlyozta.

A témáról november 8-án az MTA dísztermében tart előadást Fábián István a Magyar Tudomány Ünnepe keretében.