eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Létezik visszaszorítható ráktípus

Létezik visszaszorítható ráktípus

A krónikus mieloid leukémia az első olyan vérképző szervekből induló daganatos betegség, amely ma már teljes mértékben kontrollálható. A Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem Bödör Csaba vezette Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportja az érintettek hiteles tájékoztatása érdekében betegtájékoztató honlapot is indított.

A kutatócsoport elsősorban a nyirokrendszer daganatos betegségeivel, az úgynevezett limfómákkal és különböző leukémiákkal foglalkozik – mondta a csoport vezetője, hozzátéve, hogy egyéb olyan hematológiai daganatos megbetegedésekkel is, amelyek hátterében valamilyen genetikai eltérés van.

„Kutatásaink során azt vizsgáljuk az onkohematológiai kórképekben, hogy a genetikai eltérések hogyan befolyásolják a betegek klinikai viselkedését, a különböző kezelésekre mutatott terápiás választ, esetleg rezisztenciát. Azt is kutatjuk, hogy milyen genetikai eltérések szolgálhatnak terápiás célpontként, melyikre tervezhető valamilyen gátlószer, aminek valódi terápiás hatása lehet.”

A terápiás lehetőségek fejlődésének köszönhetően a „célzott terápiák korát éljük” - fogalmazott Bödör Csaba, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy a kezeléseket a beteg genetikai hátteréhez és klinikai paramétereihez lehet igazítani.

„Ez a személyre szabott vagy célzott terápia, amellyel kisebb-nagyobb sikereket értünk el az elmúlt években.”

Van olyan leukémia típus, amelyet egy gyógyszerrel teljesen vissza lehet szorítani és kontrollálható – mondta a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportja vezetője.

„A krónikus mieloid leukémia kezelése sikertörténet a célzott terápiák területén.”

Bödör Csaba hangsúlyozta mindez modellként, útmutatóként is szolgál a többi hematológiai daganat célzott terápiás megoldásainak keresésekor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×