eur:
394.48
usd:
371
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Erről minden, gyermeket vállaló nőnek tudnia kell

Erről minden, gyermeket vállaló nőnek tudnia kell

Kutatók azt vizsgálták, mi lehet az oka annak, hogy több százezer évnyi természetes szelekció után még mindig nagyon magas a születési problémák aránya.

A császármetszéssel született nőknél ugyanis saját gyerekük feje is ritkábban fér át a szülőcsatornán. A szakértők eredményeiket a PNAS című folyóiratban mutatták be.

A bécsi szakértők kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik téraránytalanság miatt császármetszéssel születtek, 2,8-szer nagyobb eséllyel szülik meg ugyanilyen körülmények között a gyereküket azokhoz a nőkhöz képest, akik természetes úton születtek.

Philipp Mitteröcker, a Bécsi Egyetem elméleti biológiai tanszékének munkatársa már 2016-ban bemutatta a kollégáival készített matematikai modellt, amellyel azt vizsgálták, mi lehet az oka annak, hogy több százezer évnyi természetes szelekció után még mindig nagyon magas a születési problémák aránya.

A szűk medence előnyös az előrehaladás szempontjából, és megelőzi szüléskor a medencefenék-problémákat, a babának azonban annál nagyobbak a túlélési esélyei, minél nagyobbak születéskor.

A szelekció tehát egyszerre részesíti előnyben a szűk csípőt és a nagy babát, de csak egy bizonyos pontig:

ha a baba nem fér át a szülőcsatornán, az végzetes lehet számára.

A diagram szerint a természetes szelekció nem tudja kiküszöbölni a medence és fej közötti, akár halált is okozó aránytalanságot, vagyis téraránytalanságot - vélik a kutatók.

A 20. század közepe óta azonban az orvosok meg tudják menteni császármetszéssel az érintett anyákat és gyerekeiket, ami már most evolúciós változásokat okozott - fejtették ki tanulmányukban.

A téraránytalanságok miatti születési problémák gyakorisága 20 százalékkal növekedett az elmúlt évtizedekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×