eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Négy fényév távolból mérték meg a hajszál átmérőjét

Négy fényév távolból mérték meg a hajszál átmérőjét

Megszületett a gravitációs hullám asztrofizika kora. Albert Einstein elméletét bizonyította a most fizikai Nobel-díjjal kitüntetett három amerikai tudós: Rainer Weiss, valamint Kip Thorne és Barry Barish. Frei Zsolt asztrofizikus, az ELTE Fizikai Intézetének igazgatója az InfoRádió Szigma - a holnap világa című magazinjában elmondta, az elképzeléseiknek megfelelően építették meg azt az obszervatóriumot, amely képes a gravitációs hullámok megfigyelésére.

Einstein száz évvel ezelőtt publikált relativitáselmélete szerint a gravitációs erőhatást másképp kell felfogni, mint ahogy korábban gondolták – mondta az ELTE Fizikai Intézetének igazgatója, hozzátéve, hogy ugyanazzal a képpel érdemes szemléltetni a gravitációs hullámokat, amelyet Albert Einstein használt.

„Ő azt a szemléletes képet alkotta, hogy a teret jelképező gumihálóba helyezünk egy súlyos golyót, akkor az tölcsérszerűen behajlik. Ha a gumihálóban két csillag kering egymás körül, akkor az megrezeg és a hullámok továbbterjednek. Ha a térben távolságokat mérünk, finoman ugyan, de ki lehet mutatni ezt a hullámzást.”

Olyan pici jelenségekről van szó, hogy

nem csoda, hogy a kimutatásuk száz évig tartott

– fogalmazott Frei Zsolt. A Széchenyi-díjas asztrofizikus hozzátette, Einstein azt mondta, az emberiség soha nem fogja tudni kimutatni.

„A jelenség precíz nagyságrendje tíz a mínusz huszonegyediken. Ha meg akarom mérni a Nap és a legközelebbi, négy fényévnyire lévő csillag távolságát, akkor ezt egy emberi hajszál átmérőjének pontosságával kell elvégezni, tehát rendkívül nehéz a feladat.”

A most Nobel-díjjal jutalmazott kutatók kitüntetése várható volt,

mert ők adták ennek a mérési eljárásnak az alapötletét a 70-80-as években – mondta az ELTE Fizikai Intézetének igazgatója.

„Megszületett a gravitációs hullám asztrofizika kora.

Ez egy új eszköz a csillagászatban. Eddig az optikai távcsövek, a rádió- és a röntgentávcsövek is az elektromágneses kölcsönhatás jeleit próbálták észlelni. A gravitációs hullám obszervatóriumban pedig a gravitációs kölcsönhatás jeleit észlelik. Ez egy fundamentálisan más kölcsönhatás.”

Frei Zsolt hangsúlyozta, a történelem során látszik, hogy

amikor új eszközt kaptak a csillagászok, olyan felfedezést tettek, amire senki nem számított.

A gravitációs hullámok kimutatásának sikere Einstein elméletének újabb bizonyítéka. A jelentősége az is, hogy már lehet tanulmányozni az olyan jelenségeket is, amelyek fényjelenséggel nem járnak, de gravitációs hullámaik vannak – tette hozzá a Széchenyi-díjas asztrofizikus.

A teljes beszélgetés meghallgatható este hét órától az InfoRádió Szigma - a holnap világa című tudományos magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×