eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Különleges térkép készült Magyarországról

Különleges térkép készült Magyarországról

Többrétegű térképes becslés készült Magyarország potenciális természetközeli növénytakarójáról, így fenntartható természetvédelmi döntések születhetnek.

A módszer az MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézetének vezetésével, az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet és a Svájci Szövetségi Kutatóintézet közreműködésével készült. A modellek által adott térképes becslések kellő tudományos alapot adnak az ökológiai restaurációs intézkedéseknek és egyéb természetvédelmi beavatkozásoknak.

A potenciális elterjedés becslése megmutatja, hogy a vizsgált természetközeli élőhelyek hol mekkora valószínűséggel lehetnének jelen tartósan, ha valamilyen módon odakerülnének, de nem veszi számításba, hogy az odakerülésnek, helyben kialakulásnak mekkora az esélye.

A vizsgált élőhelyek köre jól lefedi az ország természetes növényzetét.

A kutatók találtak köztük nádasokat és mocsarakat, szikeseket, szárazgyepeket, valamint számos fás élőhelyet is, vagyis láp- és ligeterdőket, üde lomberdőket, sziklás erdőket, fényben gazdag erdőket, száraz erdőket és sztyepperdőket.

A felépített modellek képesek a potenciális elterjedési területet kirajzolni azáltal, hogy a potenciális előfordulást minden vizsgált földrajzi pontban besorolják 0-tól 4-igterjedő, mind nagyobb valószínűséget kifejező kategóriákba.

A modellek által adott térképes becslések tudományos alapot adnak a különféle ökológiai restaurációs intézkedéseknek és egyéb természetvédelmi beavatkozásoknak, továbbá minden olyan döntés előkészítésében támpontot nyújthatnak, amely természetes élőhelyeket érint.

Az eredmények felhasználhatók a tájökológiai, területtervezési, tájértékelési tanulmányok és tervek alapozó szakaszaiban is.

Ezek korábban elsősorban a megfigyelt, aktuális vegetációt vették figyelembe, de abból a legtöbb esetben csak részlegesen vonható le következtetés a potenciális vegetációra nézve. A táj aktuális állapotát és regenerációs lehetőségeit azonban sokkal reálisabb ez utóbbihoz mérni.

Különleges térkép készült Magyarországról

A felépített modelleknek köszönhetően, a regionális éghajlati modellek eredményeire támaszkodva

a jövőbeli potenciális elterjedések becslésére is mód nyílik a későbbiekben.

Így azon túl, hogy jelenleg milyen élőhelyek illenek egy adott területre, az is megtudható, hogy a jövőben mely élőhelyek találhatják meg ott a létfeltételeiket. 

A Journal of Vegetation Science nemzetközi tudományos lapban publikált eredményeket összegző teljes cikk a Magyar Tudományos Akadémia weboldalán, az mta.hu-n olvasható.

Ugyanott elérhetők a természetközeli élőhelyek potenciális elterjedését ábrázoló térképek is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×