eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ismeretlen létformák lehetnek a Földön

Ismeretlen életformák élhetnek az antarktiszi jégbarlangokban - állítják ausztrál tudósok.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói algák, moszatok, apró állatok és korábban nem ismert élőlények DNS-nyomait találták meg jégbarlangokban, amelyeket a Ross-sziget egy aktív vulkánja, az Erebus gőzei vájhattak ki.

"Nagyon magas hőmérséklet lehet a barlangokban, némelyikben akár 25 Celsius fok is. Az ember kényelmesen érezheti magát odabent egy pólóban is. A barlang bejáratát megvilágítja a természetes fény, amely néhány barlang mélyére is átszűrődik a vékony jégrétegen át" - számolt be a kutatásról Ceridwen Fraser, az ANU vezető kutatója.

A barlangokban talált DNS hasonló volt növények és állatok DNS-éhez, például az algákéhoz, moszatokéhoz és gerinctelenekékez, amelyeket másfelé meg lehet találni az Antarktiszon, ám a DNS-mintákban voltak olyan szekvenciák, amelyeket nem tudtak azonosítani.

"A tanulmányunk bepillantást enged abba, hogy mi élhet az antarktiszi jég alatt - akár új növény- és állatfajok is lehetnek ott" - mondta Fraser.

Laurie Connell társkutató, a Maine-i Egyetem tudósa hozzáfűzte, hogy a talált DNS-mintákból még nem következik, hogy ezek az élőlények még mindig élnek is a jégbarlangokban. "A következő lépésben alaposabban meg kell vizsgálni a jégbarlangokat és élőlények után kell kutatni. Ha léteznek, akkor egy izgalmas, új világ kapuja nyílik meg" - magyarázta Connell.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×