eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Magyarországon ezért kritikus a helyzet

Magyarországon ezért kritikus a helyzet

Egy magyar kutatócsoport az MTA Ökológiai Kutatóközpont részvételével elkészítette Európa édesvízi vízgyűjtőinek veszélyeztetettségi térképét -mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Lengyel Szabolcs ökológus, a kutatócsoport magyar vezetője.

Az első európai léptékű térkép védelmi szempontból mutatja meg a vízgyűjtők prioritási sorrendjét – mondta el Lengyel Szabolcs ökológus.

„Azt, hogy mely területeken vannak kipusztulással fenyegetett fajok, illetve más, természetvédelmi szempontból fontos fajok, például kis elterjedésű vagy bennszülött fajok.”

Magyarországon itt kritikus a helyzet: az Ipoly vízgyűjtő-területe, Kelet-Magyarországon a Hortobágy-Berettyó, illetve az Érmellék, magas prioritású hely még a Fekete-Kőrös, ahol néhány éve új márnafajt fedeztek fel – mondta el a magyar kutatócsoport vezetője. Lengyel Szabolcs hozzátette, a Dunántúlon a Lajta-Répce vidéke, az Ikva folyó, valamint az Északi-középhegység déli lejtőin lefutó patakok is szennyezettek.

„Bár az utóbbi évtizedekben jelentős javulás történt, a folyók állapotában is, de még mindig vannak problémák: sok helyen még fennállnak a szennyező források. A folyamatosan zajló mederátalakítások, amelyek bizonyos szempontból nagyon fontosak, sokszor ár- vagy belvízvédelmi beavatkozások, de sokszor úgy kivitelezik, hogy kevéssé vannak tekintettel a vízi élővilág sorsára.”

A kutatók most az alaptérkép felhasználásával megvizsgálják, hol áll rendelkezésre megfelelő szintű védettség, és hol szükséges beavatkozni – jelezte az ökológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×