eur:
394.96
usd:
371.68
bux:
66359.45
2024. április 16. kedd Csongor

Tovább keresik Szulejmán örökségét

Folytatódik szeptembertől a Szigetvár-turbéki szőlőhegyen felfedezett Szulejmán-sírkomplexum feltárása - közölte Pap Norbert, a kutatás vezetője.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója elmondta: a türbe és dzsámi mellett eddig csak kismértékben feltárt derviskolostor régészeti kutatásával és az erődítmény további vizsgálatával folytatódik a munka.

Csaknem 300 négyzetméter terület feltárását tervezik.

Pap Norbert felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a Szigetvár-turbéki lehet az első, teljes egészében feltárt derviskolostor. Onnan eddig a többi között a derviséletre utaló tárgyak, köztük különféle dobókockák, pipa és más tárgyak kerültek elő.

Csütörtökön kisebb ünnepség keretében sajtónyilvános bejárást tartanak az ásatás helyszínén, ahol az eddigi eredmények mellett a jövőbeni tervekről is szó lesz. A derviskolostor feltárásának eredményeiről szeptember végén adnak számot - jelezte Pap Norbert.

Egy, a nyáron megjelent kormányhatározat csaknem 145 millió forintot biztosít a turbéki sírkomplexum teljes körű feltárására és védelmére.

A Magyar Közlönyben publikált határozat döntött a feltárásban érintett ingatlanok állami tulajdonba vételéről, egyúttal gondoskodik a lelőhely tudományos kutatásának, régészeti feltárásának folytatásáról, amelynek koordinációjával a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-t (MANK) bízták meg.

A dokumentum rögzítette: a kormány elismeri a Szigetvár-turbéki szőlőhegyen azonosított kulturális örökségi értékek kiemelkedő jelentőségét.

A kormányhatározatról Pap Norbert korábban azt mondta, hogy az a legmagasabb szintű állami elismerése kutatómunkájuknak és felfedezésüknek. Az állami felelősségvállalás kinyilvánítása rendkívüli fontosságú - mondta, kiemelve, hogy a területnek nem csupán a kutatása, hanem a tulajdoni viszonyainak rendezése, a jövőbeli fejlesztésének a tartós keretei is biztosítottak lehetnek.

A kutatás vezetője akkor hangsúlyozta: a sírkomplexum az emberiség kulturális örökségének védett és gondozott részévé válhat, s a kutatók munkáját elősegíti a kapott nagy összegű támogatás.

Pap Norbert megismételte: a Szulejmán-sírkomplexum esetében az európai hagyományoknak megfelelő feltárásra, megőrzésre és bemutatásra van szükség.

A hosszú távú elképzelések között szerepel egy, a türbét és környezetét bemutató, európai jellegű és jelentőségű - látogatóközpontot is magába foglaló - kulturális-turisztikai emlékhely kialakítása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×