eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Hihetetlen műtét a trauma után

Sikerült visszavarrni egy vonatbalesetet szenvedett fiatal nő két karját - ez volt az első ilyen jellegű műtét Franciaországban.

A grenoble-i egyetemi kórházban augusztus 14-én végrehajtott műtét a tragédia után kevesebb mint két óra után kezdődött meg, a vonat által levágott végtagokat addig hűtőtartályban őrizték.

A versenyfutás az idővel - a két karnak a könyök feletti résznél történt visszavarrása - négy órán át tartott, a sebészek szerint "különösebb technikai nehézség" nélkül. Az operációban két csapatban mintegy tíz ember vett részt,

egyszerre végeztek a két végtag reimplantációjával.

"A páciens jól van, de fokozatosan épül fel a nagy traumából, amelyen átesett. A dolgok kedvezően alakulnak, mert kiváló a véráramlás és az érképződés" - mondták pénteki sajtótájékoztatójukon a műtétet végző orvosok.

Az orvosok szerint bár a nő kora (30 év) segítheti a korrekt neurológiai felépülést, az idegsérülések miatt nem fogja tudni teljesen mozgatni a kezét.

"Valamennyi izmát nem lehet teljesen stimulálni, így a finom mozgások, főként a kéz tájékán nehezek lesznek. Így is jobb lesz azonban, mint egy művégtag" - mondta Michael Brouyer, a műtétben részt vevő sebészek egyike.

Az orvosok nyolc napig vártak, és csak akkor nyilvánították sikeresnek a műtétet, amikor megbizonyosodtak, hogy a reimplantált végtagok érrendszere biztonságosan működik. Elképzelhető azonban, hogy a beteg két évig tartó rehabilitációja során újabb beavatkozásra lesz szükség.

A baleset a Grenoble-tól mintegy hatvan kilométerre fekvő Chambéry pályaudvarán történt. A harmincas éveiben járó nő a mozgó vonatra akart felszállni, amikor a sínekre esett és a vonat levágta a két karját.

Steve Mure-Ravaud-t tűzoltó főtörzsőrmester elmondta, a legfontosabb volt a mentés koordinálása.

"Nem vagyunk felszerelve arra, hogy teljes végtagokat hűtsünk, így ki kellett valamit találnunk." Gyorsan szereztek jeget a vasúttársaságtól, steril tárolóba, majd dupla falú zsákokba téve helyezték el a végtagokat a mentősök által szállított hűtőládákba. A végtagok nem érintkezhettek közvetlenül a jéggel, hogy a bőr le ne fagyjon, ezután szállították a pacienst a grenoble-i egyetemi klinikára.

A kettős végtag-amputáció "viszonylag ritka" sérülés Franciaországban, és ez volt az első ilyen jellegű sikeres franciaországi beavatkozás - mondta el Denis Corella, a műtétet koordináló kézsebészeti osztály vezetője. Az orvosok szerint hasonló sikeres műtéteket már végeztek Kínában és Indiában. Az első sikeres kettős karvisszavarrást 2008-ban végezték el Németországban.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×