Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hihetetlen műtét a trauma után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sikerült visszavarrni egy vonatbalesetet szenvedett fiatal nő két karját - ez volt az első ilyen jellegű műtét Franciaországban.

A grenoble-i egyetemi kórházban augusztus 14-én végrehajtott műtét a tragédia után kevesebb mint két óra után kezdődött meg, a vonat által levágott végtagokat addig hűtőtartályban őrizték.

A versenyfutás az idővel - a két karnak a könyök feletti résznél történt visszavarrása - négy órán át tartott, a sebészek szerint "különösebb technikai nehézség" nélkül. Az operációban két csapatban mintegy tíz ember vett részt,

egyszerre végeztek a két végtag reimplantációjával.

"A páciens jól van, de fokozatosan épül fel a nagy traumából, amelyen átesett. A dolgok kedvezően alakulnak, mert kiváló a véráramlás és az érképződés" - mondták pénteki sajtótájékoztatójukon a műtétet végző orvosok.

Az orvosok szerint bár a nő kora (30 év) segítheti a korrekt neurológiai felépülést, az idegsérülések miatt nem fogja tudni teljesen mozgatni a kezét.

"Valamennyi izmát nem lehet teljesen stimulálni, így a finom mozgások, főként a kéz tájékán nehezek lesznek. Így is jobb lesz azonban, mint egy művégtag" - mondta Michael Brouyer, a műtétben részt vevő sebészek egyike.

Az orvosok nyolc napig vártak, és csak akkor nyilvánították sikeresnek a műtétet, amikor megbizonyosodtak, hogy a reimplantált végtagok érrendszere biztonságosan működik. Elképzelhető azonban, hogy a beteg két évig tartó rehabilitációja során újabb beavatkozásra lesz szükség.

A baleset a Grenoble-tól mintegy hatvan kilométerre fekvő Chambéry pályaudvarán történt. A harmincas éveiben járó nő a mozgó vonatra akart felszállni, amikor a sínekre esett és a vonat levágta a két karját.

Steve Mure-Ravaud-t tűzoltó főtörzsőrmester elmondta, a legfontosabb volt a mentés koordinálása.

"Nem vagyunk felszerelve arra, hogy teljes végtagokat hűtsünk, így ki kellett valamit találnunk." Gyorsan szereztek jeget a vasúttársaságtól, steril tárolóba, majd dupla falú zsákokba téve helyezték el a végtagokat a mentősök által szállított hűtőládákba. A végtagok nem érintkezhettek közvetlenül a jéggel, hogy a bőr le ne fagyjon, ezután szállították a pacienst a grenoble-i egyetemi klinikára.

A kettős végtag-amputáció "viszonylag ritka" sérülés Franciaországban, és ez volt az első ilyen jellegű sikeres franciaországi beavatkozás - mondta el Denis Corella, a műtétet koordináló kézsebészeti osztály vezetője. Az orvosok szerint hasonló sikeres műtéteket már végeztek Kínában és Indiában. Az első sikeres kettős karvisszavarrást 2008-ban végezték el Németországban.