eur:
393.84
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Meglepő, milyen állatok szaporodtak el a Balatonban

Meglepő, milyen állatok szaporodtak el a Balatonban

Az utóbbi időben, mivel az angolna jóval kisebb számban van jelen, újra több a rák. De miért jó ez? És ki lehet fogni?

A rákok ökológiai szempontból az élővizek igen hasznos élőlényei, életmódjukkal, táplálkozásukkal hozzájárulnak a vizeink öntisztulásához, vizeink értékét jelenlétük nagymértékben emeli - írta Facebook-oldalán a Csodálatos Balaton.

A hajozas.hu-n szereplő összeállítás szerint Magyarországon három rákfaj őshonos, ebből kettő 100%-osan őshonos a kutatások alapján. Küzülük az egyik a most a Balatonban lefotózott kecskerák, a másik pedig a folyami vagy nemesrák, amely szintén megtalálható a Balatonban. A harmadik rákfaj a kövirák, amely néhány Pilisi hegyi patakban található meg kisebb mennyiségben.

Mielőtt bárkinek a kelleténél jobban megtetszenek, a cikkben is hangsúlyozzák:

mind a három rákfaj védett és kifogásuk szigorúan tilos.

De hogy került az angolna a Balatonba?

Az angolna telepítése és tenyésztése a '70-es és a '80-as években hatalmas üzlet volt. 1962 és 1991 között 83 millió ivadékot telepítettek a Balatonba. Az így termelt halakat elsősorban német piacra vitték. 

Az angolna viszont rákokkal is táplálkozik: testalkatának köszönhetően remekül be tud bújni a parti kövek közé, és a vedlés után ott elbújó, védtelen kecskerákokat és folyami rákokat megeszi. (A menyhal és a Réticsík eltűnését is a Balatonból szintén az angolna számlájára írják, ebben ivadék és ikrafaló természete játszik közre.)

A kecskerákok fontos szereplői a vizeknek, mert gyakorlatilag mindenevők. 

Nagyon szeretik az elpusztult leveleket, maradványokat, növényeket, törmeléket, és gyakorlatilag az elpusztult dögöket is megeszik, ilyen módon tisztítják a vizeket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×