eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Tovább közeledtünk az Alzheimer-kór gyógyszeréhez

Tovább közeledtünk az Alzheimer-kór gyógyszeréhez

Egy lépéssel közelebb kerültek magyar kutatók a demencia és az Alzheimer-kór gyógyításához. A Magyar Tudományos Akadémia Szerves Kémiai Intézetében az asztrocita nevű sejttípus szerepét kutatva az idegrendszer működésével kapcsolatos alapvető felfedezést tettek - mondta az InfoRádióban Héja Lászlót, a kutatócsoport vezetője.

Az asztrociták az idegrendszer legnagyobb számban jelenlévő sejttípusai, a szakemberek sokáig úgy gondolták, nincs igazán komoly szerepük, elsősorban az idegsejtek, a neuronok életben tartásáról gondoskodnak – mondta el az MTA Funkcionális Farmakológiai Kutatócsoportjának vezetője. Az utóbbi húsz évben egyre több olyan funkciót fedeztek fel, amelyek arra utalnak, hogy képesek a neuronok aktivitását befolyásolni – tette hozzá Héja László.

„A fizikailag nem összekapcsolódó neuronokkal ellentétben az asztrociák nagy hálózatba kapcsolódnak, ezért könnyen szinkronizált aktivitás alakul ki köztük. Mi azzal foglalkoztunk, hogy ezt át tudják-e adni a neuronoknak.”

A kutatócsoport vezetője elmondta, eredetileg a memória rögzülésének mechanizmusát akarták vizsgálni. Ebben nagyon fontos szerepet játszik a lassúhullámú aktivitás, aminek hatására a rövid távú memóriában tárolt nyomok az agy hippokampusz régiójából valamilyen módon átkerülnek az agykéregbe és ott úgy tárolódnak, hogy azok később is felidézhetőek legyenek – mondta Héja László.

„Az átkerülés mechanizmusa nem igazán ismert, de az teljesen bizonyos, hogy a lassúhullámú alvás kiemelkedő szerepet játszik benne. Az ismert ugyanis, hogy ha ennek a fázisnak a mennyiségét csökkentjük,

romlik a memória,

valamint az is, hogy a csökkenése az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának egyik legkorábbi jele.”

A kutatócsoport a lassúhullámú alvás ideje alatt vizsgálta a neuronok és az asztrociták aktivitását, amelyhez egy korábban, speciálisan kifejlesztett patkánytörzset használtak. Az állatokba genetikusan beültetettek egy kálciumérzékeny, sórezisztens fehérjét. Ezt aztán öröklik is a megszülető állatok – mondta el Héja László.

„Ezen keresztül sejtszinten lehet vizsgálni az aktivitását. A mi felfedezésünk az volt, hogy észrevettük, hogy nemcsak az elsősorban vizsgált neuronok mutatnak lassúhullámú aktivitást, hanem velük összeszikronizálódva az asztrociták is. Különösen érdekes, hogy úgy tűnik, mintha ráadásul ők lennének az első lépcsőfokai az aktivitás kialakításának.”

Az aktivitásuk gátlásakor a neuronoké is csökkent, mintha ők hoznák létre azt az állapotot, amiben a memórianyomok hosszútávon rögzülnek – mondta az MTA Funkcionális Farmakológiai Kutatócsoportjának vezetője. Héja László kiemelte, a kutatás célja olyan fehérjéket, mechanizmusokat keresni, amelyekre később gyógyszert lehet készíteni. Ez azonban lassú folyamat, legalább tíz év, mire el lehetne kezdeni a kognitív zavarok kezelésére alkalmas gyógyszer fejlesztést.

„Most a célfehérje megfogása a feladat. A következő az, hogy olyat találjunk, amivel bele lehet nyúlni a folyamatba, vagyis megtaláljuk azt a kaput, amelyen keresztül az asztrociták átadják a szinkronizált aktivitást a neuronoknak, ha megvan, remélhetőleg

később abból gyógyszert lehet fejleszteni.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×