eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Gigakutatás fedi fel az egyes betegségek hátterét

Tízezer New York-i lakos vehet részt benne - húsz éven át.

Tízezer New York-i lakos személyes, egyebek között egészségi-, pénzügyi- intelligenciával kapcsolatos és oktatási adatait akarják összegyűjteni a kutatók egy húsz évesre tervezett tudományos projekthez.

A kutatók jövőre kezdik meg a toborzást a The Human Project elnevezésű tanulmányhoz, amelynek célja, hogy az emberi élet minden területére kiterjedő hatalmas adatbázist hozzanak létre.

A kiválasztottaknak először vér- és génvizsgálaton, valamint IQ-teszten kell átesniük, engedélyezniük kell a hozzáférést az egészségi, pénzügyi és tanulmányi, valamint a mobiltelefonos helymeghatározási adataikhoz, valamint ahhoz, hogy hányszor telefonálnak és írnak szöveges üzenetet.

Ezenkívül kapnak egy hordozható eszközt is testmozgásuk mérésére, valamint okostelefonon kitölthető felmérésekben kell részt venniük. Háromévente vér- és vizeletvizsgálatokon, valamint otthon elvégezhető székletvizsgálaton kell átesniük.

A tervek szerint évente 15 millió dollárból gazdálkodó Human Project résztvevői 500 dollárt kapnak családonként a közreműködésért, valamint beleszólást abba, hogy milyen közösségi projektek kapjanak bizonyos mértékű jótékonysági támogatást.

A kutatók reményei szerint az eredmények rávilágítanak az egészség, az életmód és az életkörülmények közötti kölcsönhatásra, új megvilágításba helyezve számos betegséget az asztmától az Alzheimer-kórig.

A begyűjtött adatok biztonságáról kódok és tűzfalak garmadája fog gondoskodni. A külsős kutatók nem férhetnek majd hozzá a nyers adatokhoz, kizárólag neveket nem mutató részhalmazokkal dolgozhatnak. Az adatok elemzését végző számítógépek nem fognak csatlakozni az internethez.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×