eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Háromszáz ember maradványaira bukkantak

Egy 10. századi, eltűntnek hitt város romjait tárta fel egy régészcsoport Etiópia keleti részén. Az ásatásokon egyiptomi, indiai és kínai tárgyak kerültek elő, ami újabb bizonyítékokkal szolgál arról, hogy a Harlaa régió, ahol a város fekszik, egykor kereskedelmi központ lehetett.

A régészcsoport egy 12. századi mecsetet is talált az ásatások során, hasonlót a korábban Tanzániában és Szomáliában feltártakhoz. A tudósok szerint ez azt igazolja, hogy létezett kapcsolat Afrikában a különböző iszlám közösségek között.

"A felfedezés jelentősen hozzájárul, ahhoz, hogy megismerjük a kereskedelmet Etiópia e régészetileg elhanyagolt részében. Az eddigi leletek alapján ez a terület a régióban a kereskedelmi központ szerepét töltötte be" - idézte Timothy Insollt, az Exeteri Egyetem professzorát, az ásatások vezetőjét a BBC News honlapja.

A régészek ékszereket és egyéb tárgyakat is találtak, amelyek Madagaszkárról, a Maldív-szigetekről, Jemenből és Kínából származnak.

Insoll professzor szerint Harlaa az ékszerkészítés "gazdag, kozmopolita" központja volt. Lakói között más országbeliek és helyiek is voltak, akik a Vörös-tenger, az Indiai-óceán vagy akár az Arab-öböl környékén élőkkel is kereskedtek - fűzte hozzá.

Egy helyi legenda szerint a Harlaa régióban óriások éltek, mert olyan hatalmas kőtömbökből épültek a házaik, amelyeket egyszerű emberek nem lettek volna képesek megmozdítani.

A feltárt város temetőjében 300 ember maradványaira bukkantak. Ezeket alapos elemzésnek vetik alá, hogy megtudják, mivel táplálkoztak az egykor ott élők.

Insoll professzor elmondta, hogy az ásatásokat jövőre folytatják.

Etiópia egyike az ember által legkorábban benépesített helyeknek a Földön. 2015-ben a kutatók 3,3-3,5 millió évesre becsült állkapocscsontokat és fogakat találtak az ország északnyugati részén.

A kopt kereszténység a negyedik században érkezett Etiópiába Egyiptomból. Az iszlám vallás pedig a 7. században. Egy 2007-es népszámlálás szerint manapság 30 millió keresztény és 25 millió muszlim vallású él Etiópiában.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×