eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az aljas trükkök elleni magyar megoldás

Az aljas trükkök elleni magyar megoldás

Az aljas trükkök elleni magyar megoldás

Az úgynevezett célzott Lendület program keretében a kutatócsoportnak az alapkutatási eredmények bemutatásán túl gazdaságilag hasznosítható prototípust vagy terméket is be kell mutatniuk – mondta el a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának biológusa. Pál Csaba hozzátette, a munkatársaival az antibiotikum-rezisztencia jelenségét vizsgálják.

Gyorsan kiderül: ellenálló

„Számos olyan kórokozó baktériumot ismerünk, amelyek a legtöbb gyógyszerrel, így az antibiotikummal szemben ellenállóvá váltak, így a fertőzések kezelése nehézkessé vagy akár lehetetlenné vált. Ez különösen a harmadik világban veszélyes, de már gyakran Európában is.

Úgy tűnik, 2050-re ezeknek a kórokozóknak az elterjedése az egyik globális egészségügyi probléma lesz.”

A biológus a kutatás részleteiről elmondta, olyan molekuláris módszert fejlesztettek ki, ami gyorsan, pontosan és hatékonyan képes kimutatni a kórokozók antibiotikummal szemben kialakuló ellenállóképességét. Pál Csaba jelezte, a korábbi eljárások heteket, hónapokat is igénybe vesznek és csak egy-két molekulát tudnak vizsgálni. A program során kifejlesztett módszer molekulák százait egy-két nap alatt megvizsgálja – tette hozzá a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának biológusa.

Az aljas trükkök elleni magyar megoldás

„Sok fejlesztés zajlik a világban, a gyógyszerkutató cégek új antibiotikum-jelölteket fejlesztenek.

Az egyik legfontosabb kérdés számukra az, megtérül-e a befektetett sok millió dolláros költségük.

Nem történik-e az meg, hogy a kórokozók nagy része pár hónap alatt ellenálló lesz. Erre adhat választ a mi módszerünk, amely megmondja a cégnek, hogy a száz-kétszáz jelölt közül melyik molekulákra érdemes fókuszálni. A munkánk egy része tehát az lesz, hogy szolgáltatást nyújtunk a gyógyszerszolgáltató cégeknek, hogy megmutassuk, melyek a legígéretesebb molekulák.”

Pál Csaba elmondta, az antibiotikumok természetes molekulák, amelyeket a baktériumok egymás ellen is használnak, hogy kiirtsák egymást.

A kutatócsoport különböző „kémiai szabás-varrással” ezeket módosítgatja.

Az ellenállóképesség kialakulása mutációk révén zajlik, az antibiotikumok a baktériumsejtekben lévő egy alrendszerhez csatlakoznak és meggátolják a működésüket. A lehetséges mutációk ezt a kötődést akadályozzák meg – magyarázta a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának biológusa.

A kórokozók aljas trükkje

„Egyes mechanizmus lebontják az antibiotikumokat, nem engedik bejutni vagy akár kipumpálják a sejtből ezeket. A kórokozók egy aljas trükkje az úgynevezett horizontális géntranszfer jelensége, ami egy baktériumok közötti genetikai cserebere; azaz különböző fajoktól tudnak adni-venni géneket, így rezisztenciagéneket is. Ez azt jelenti, hogy nem kell mindig a nulláról felfedezniük a rezisztenciamechanizmusokat, hanem ha egy baktériumfajban kialakult, az rendkívül gyorsan elterjedhet más kórokozóban is.”

Az aljas trükkök elleni magyar megoldás

A kutatócsoport által kifejlesztett molekuláris módszer a mutációk gyakoriságának növelésével felgyorsítja a rezisztencia kialakulásának folyamatát – mondta Pál Csaba. Hozzátette, van egy antibiotikum-fejlesztő részlegük is, amely olyan újabb antibiotikum-jelölteket dolgoz ki, amelyeknél a rezisztencia lassan vagy nem is alakul ki.

„Ehhez célszerű olyan molekulákat vagy azok kombinációit választani, amelyek egyszerre több célponton is hatnak a baktériumban,

ezzel megakadályozható, hogy minden támadási ponton védekezési mechanizmus alakuljon ki.

Ilyen kombinációkat, vagyis antibiotikum-koktélokat igyekszünk kifejleszteni, amelyek egyszerre több ponton is támadják a bakteriális sejtet.”

Pál Csaba az ötéves Lendület program végén azzal lenne elégedett, ha olyan, a specifikus kórokozókkal szembeni antibiotikum-koktélokat sikerülne kifejleszteni, amelyek már kimutathatóan egerekben is működnek, és egy nagyobb gyógyszerkutató cég meg is akarja venni ezeket a molekulákat.

„A másik cél, hogy a szolgáltatásunk is beinduljon és minél több gyógyszerkutató céget érdekeljen. A mi feladatunk az első fázis kidolgozása. Egy gyógyszerkutatástól a gyógyszer megjelenéséig legalább tíz év szükséges, ezért ez az öt év a gyógyszerjelöltek alapjainak megvetésére szolgál.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×