eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk
Magyar segítség a stroke és az infarktus megelőzésében

Magyar segítség a stroke és az infarktus megelőzésében

A cisztás fibrózis gyógyításához, a stroke, az infarktus megelőzéséhez szolgáltathat hasznos adatokat az a kutatás, amelyet Csanády László kutatóorvosnak a Semmelweis Egyetemen alakuló Lendület csoportja folytat majd. A team a sejtekben található ioncsatornák működését tanulmányozza. Ezeknek a csökkent vagy éppen túlzott aktivitása is megbetegedésekhez vezethet. Ha sikerrel járnak, akkor az elért eredmények a gyógyszertervezésben is fontos szerepet kaphatnak - mondta az InfoRádió Szigma - a holnap világa című magazinjában Csanády László kutatóorvos.

Az ioncsatornák olyan fehérjepórusok, amelyek a sejthártyán keresztül szállítják a nátrium-, kálium-, kloridionokat – magyarázta Csanády László kutatóorvos.

„Minden sejtnek szüksége van az ionokra, fontos a ki-, beáramlásuk, de a sejthártyák nem eresztik át, csak ezek a fehérjepórusok.”

Sok száz fajta ioncsatorna van, mindegyik más ionra szabályozódik, a kutatócsoport a következő években két ilyet, a kloridra és a kationokra specializálódott ioncsatornát vizsgál.

„Ha ezek jól működnek, minden rendben van, de ha például

a kloridcsatorna örökletes mutációk miatt nem működik, egy nagyon súlyos betegség, a cisztás fibrózis alakul ki.

Ez, a sok szervrendszert érintő elváltozás jelenleg gyógyíthatatlan, a várható életkor 30-40 év.”

Az a cél, hogy a hibás csatorna működését gyógyszeresen helyre lehessen állítani, ehhez szükség van a szerkezetének és a funkciójának molekuláris ismeretére – mondta Csanády László kutatóorvos.

„A működéséről már sok mindent tudunk, de sokat még nem. Ugyanez igaz a szerkezetére is, egyre többet tudunk, de még sokat nem.”

A gyógyszeres kezelésnek személyre szabottnak kell lennie, mert sokféle mutáció okozhatja a csatorna hibás működését, több száz ponton tud sérülni a szerkezete – mondta a kutatóorvos. Csanády László hozzátette,

eredmény csak a mutációkra specifikus gyógyszerektől várható.

„Legfontosabb lenne azon csatorna mutáns működésének helyrehozása, ami a legtöbb betegben van jelen. Egy konkrét hiba ismert, ami a betegek 70 százalékában jelen van. Fontos cél ennek gyógyszeres korrekciója, az sok betegen segítene.”

A szervezet, a sejt ezt a hibás működést nem tudja regenerálni, kompenzálni, ez is okozza a tüneteket – mondta Csanády László.

Az ötéves kutatási program nemzetközi együttműködéssel folyik.

„Két irányban is tervezünk haladni, az alapkutatás, a szabályozás, a működés és a szerkezet kérdéseinek jobb megértése mellett gyógyszertervezési irányban is, tehát ezen információk birtokában fejlesztünk vegyületeket, amelyek stimulálják például a gyakran meghibásodott mutáns csatorna működését.”

Egy ígéretesnek tűnő vegyületet további fejlesztésre át lehet adni egy gyógyszercégnek – tette hozzá Csanády László kutatóorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×