eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma
Csak ámulhatunk: korszakalkotó lépéshez ért a robotfejlesztés - videóval

Csak ámulhatunk: korszakalkotó lépéshez ért a robotfejlesztés - videóval

Így taníthatók a robotok, legyenek akár a sarkvidék vizeiben vagy egy másik bolygón.

Elon Musk mesterséges intelligenciás platformja, az OpenAI új programja lehetővé teszi, hogy a robotok teljesen a virtuális valóságban tanulhassanak új feladatokat, egyszerű utánzással.

Leképezik a robot környezetét a virtuális valóságban, és itt "játsszák el", mit kell csinálnia a robotnak a valós környezetben.

A tréning teljesen a szimulált világban történt, és azután került át a robotba, vagyis így megtanították neki, hogy hogyan lépjen kapcsolatba a valós világgal, mielőtt egyáltalán találkozott volna vele.

Csak ámulhatunk: korszakalkotó lépéshez ért a robotfejlesztés - videóval

A rendszert működtető két hálózatból az első a virtuális valóságban készült "videófelvétel" segítségével azonosítja a tárgyakat és rögzíti azok helyzetét a robothoz képest. A másik hálózat utánozza a demonstrátor által bemutatott feladatokat úgy, hogy kielemzi a felvett cselekvést, különös tekintettel azokra a részekre, amelyekből kiderül, mi a következő konkrét teendő.

Ez a robotoktató program egyelőre prototípus, de tökéletesítése lehetővé teszi majd a kutatóknak, hogy komplex feladatokat tanítsanak meg egy távol lévő robotnak a való életben létező tárgyak nélkül.

Vagyis könnyen és biztonságosan irányíthatnak olyan robotokat is, amelyik extrém környezetben, például sarkvidéki vizekben, nukleáris sugárzással érintett területeken vagy akár másik bolygókon vannak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×