eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megfejtették Louie bébi titkát

Egy óriási csőrös, tollas dinoszauruszként, vagyis oviraptoroszauruszként azonosították kínai kutatók a Louie bébi néven ismert ritka embriókövületet, amelyet megkövült tojások között találtak a kínai Honan tartományban az 1990-es évek elején.

A Honani Földrajzi Múzeumban őrzött fosszíliának a Beibeilong sinensis (Kínai sárkánybébi) nevet adták a múzeum kutatói, akik a Nature Communications tudományos szaklap keddi számában jelentettek meg tanulmányt.

Az embrió mindössze 38 centiméteres, és mivel a mellette lévő megkövült tojások legnagyobb darabjai 40-45 centisek, az állat beleférhetett egy ekkora tojásba - vélik a kutatók, akik szerint a magzat még a tojásban elpusztulhatott, bár nem találtak rajta tojáshéjat. Egy óriás oviraptoroszauruszról lehet szó, mert az ilyen méretű tojásból kikelt más őshüllők akár egytonnásra is megnőhettek.

A honanihoz hasonló, 89-100 millió éves, vagyis késő krétakori tojásokból sokfelé találtak Ázsiában és Észak-Amerikában, ami arra utal, hogy a faj általános elterjedt lehetett, ugyanakkor mindeddig nem találtak elegendő megkövült csontvázat a faj azonosításához.

A Baby Louie becenév, amellyel az apró madárszerű dinoszauruszkövület híressé vált, egy Louis Psihoyos nevű fotósra utal, akinek fényképeivel a National Geographic magazin a felfedezésről 1996-ban megjelent cikkét illusztrálta.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×