eur:
392.73
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Emberéletet is követelhetne a szeméttenger

Emberéletet is követelhetne a szeméttenger

Súlyosnak ítélik a problémát a szakemberek, de nem tudják, hogyan oldják meg.

Nem egészen egy negyedszázad alatt az űrhajó megsemmisítésére is alkalmas méretű törmelékek száma több mint a kétszeresére nőtt az Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti konferenciájának résztvevői szerint.

"Nagyon aggódunk"

- jelentette ki a németországi tanácskozáson Rolf Densing, az ESA műveleti igazgatója, aki kérte, hogy vegyék komolyan ezt a problémát, amelyet csak nemzetközi szinten lehet megoldani.

A rakétadarabok, kiöregedett műholdak, az űrhajósok által elveszített szerszámok sorozatos szétesések és összeütközések révén egyre csak szaporodnak.

Ezeknek a tárgyaknak a sebessége elérheti a 28 ezer kilométer/órát is, és ezzel a sebességgel még egy kis tárgy is hatalmas károkat képest okozni.

1993-ban a földi radarok 8000, 10 centiméteresnél nagyobb tárgyat állapítottak meg.

  • "Mára mintegy 5000 darab, 1 méteresnél
  • és 20 ezer darab, 10 centiméteresnél nagyobb tárgy,
  • valamint 75 ezer, mintegy 1 centiméteres "repülő golyó" kering a világűrben" - mondta el Holger Krag, az ESA űrszeméttel foglalkozó hivatalának vezetője. Az 1 milliméteresnél nagyobb tárgyak száma feltehetőleg eléri a 150 milliót.

Az ESA hetente kap összeütközésre figyelmeztető riasztást a tíz alacsony pályán keringő műholdja kapcsán. Minden műhold évente egyszer-kétszer elkerülő manőverre kényszerül.

Thomas Pesquet, a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó francia űrhajós videoösszeköttetés segítségével elmondta, hogy

az ISS a legfeljebb 1 centiméter átmérőjű tárgyaknak még képes ellenállni.

Az űrállomásnak gyakran kell manővereznie, hogy elkerülje a törmelékeket, de 24 órára van szüksége, hogy reagálni tudjon. Ha nincs elég ideje, a legénységnek "menekülnie kell, be kell szállnia a Szojuz űrhajóba, hogy összeütközés esetén elhagyhassa az űrállomást" - mondta az ESA űrhajósa. Ez az ISS történelmében eddig négyszer fordult elő.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×