eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk

A zombiktól való félelem a magyarázat a döbbenetes szokásra

A középkori Angliából származhat az első régészeti bizonyíték.

Mintegy 1000 évvel ezelőtt feltehetőleg a zombiktól való félelem miatt csonkították és égették meg a halottakat, amelyeknek maradványait Anglia északi részén egy temetőgödörben találták meg - számoltak be róla hétfőn brit archeológusok.

A tíz ember összekeveredett maradványait egy elhagyatott középkori település területén tárták fel, az észak-yorkshire-i Wharram Percyben. A holttesteket lefejezték és feldarabolták - állapította meg a Southamptoni Egyetem és az Anglia történelmi környezetének megóvásáért felelős Historic England kutatócsoportja.

A tudósok a maradványok elemzésekor bizonyítékokat találtak arra, hogy haláluk után ezeknek az embereknek a testét megégették és csontjaikat összetörték. A kutatók elvetették a kannibalizmus lehetőségét, mert a késnyomokat a nyak körül fedezték fel, és nem a végtagokon vagy ízületeken.

Az emberi csontváz biológiájával foglakozó Simon Mays, a Historic England kutatója szerint az az elmélet illik leginkább a megtalált bizonyítékokhoz, hogy a testeket azért égették és csonkították meg, mert féltek tőle, hogy haláluk után kikelnek a sírjukból. "Ha nem tévedünk, akkor ez lehet az első régészeti bizonyíték az efféle gyakorlatra. A középkori hiedelmek sötét oldalát tárja elénk, és arra emlékeztet bennünket, hogy mennyire különbözött a középkori világszemlélet a maitól" - fűzte hozzá.

Az eltemetett halottaknak az élők világába való visszatérését Európa nyugati részén más módszerekkel is megpróbálták megakadályozni: a dokumentált eljárások közé tartozott, hogy a középkori Írországban például nagy követ raktak a halott szájába, az ókori Görögország egyes közösségeiben pedig a földhöz rögzítették a holtakat.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×