eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Sosem látott európai állatot találtak

A legutóbbi jégkorszak, az úgynevezett Würm-glaciális után, a Duna szivárgó vizével kerülhettek az eldugott barlangrendszerbe.

Európa első ismert barlangi halát fedezték fel német kutatók egy nehezen hozzáférhető barlangrendszerben Dél-Németországban, a Boden-tó térségében.

A mindössze néhány centiméteres és meglehetősen színtelen csíkhalféle egyben az eddig ismert legészakibb barlangi hal a világon - számoltak be felfedezésükről a konstanzi és az oldenburgi egyetem, valamint a berlini édesvízi ökológiai és halászati Leibniz-intézet (IGB) kutatói a Current Biology című tudományos folyóirat hétfőn megjelent számában.

A kutatók eddigi ismeretei szerint a barlangi csík abból a néhány kövi csíkból fejlődhetett ki, amely a legutóbbi jégkorszak, az úgynevezett Würm-glaciális után a Duna szivárgó vizével került az Aach város melletti barlangrendszerbe.

Az eltelt 20 ezer év alatt a föld alá került halak alkalmazkodtak a barlangok sötétség uralta világához,

szemük összeszűkült, pigmenttartalmuk csökkent, orrnyílásuk és bajszuk ugyanakkor megnőtt, hogy jobb legyen a szaglásuk és az ízlelésük.

A szenzációsnak nevezett felfedezést 2015 nyarán tette egy Joachim Kreiselmaier nevű búvár az Aach melletti, rendkívül nehezen megközelíthető és erősen szerteágazó barlangrendszerben, ahol nagyon rosszak a látási viszonyok.

A búvár lefényképezte a furcsa élőlényt, de a nehéz terepviszonyok miatt csak később sikerült befogni az első példányt, a kutatóknak jelenleg is csak öt egyed van a birtokukban, ami túlságosan kevés az életmódjuk közelebbi megismeréséhez.

Jasminca Behrmann-Godel konstanzi limnológus szerint a felfedezés azért is jelentős, mert

ennyire északra még sehol a világon nem találtak barlangi halat.

A rekordot eddig egy, az amerikai Pennsylvania államban, a 41. szélességi fokon - európai viszonylatban nagyjából Nápoly magasságában - élő barlangi hal tartotta.

Mint a kutató emlékeztet, eddig úgy tartották, hogy északabbra nem is fordulhat elő barlangi hal, mivel ott a legutóbbi jégkorszakban minden eljegesedett.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×