eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Már a Déli-sark is olvad

Már a Déli-sark is olvad

Az Északi-sarkot borító jégtakaró évről évre csökken, azonban a Déli-sark jege évtizedek óta kis növekedést mutatott. A déli féltekén most véget érő nyáron azonban rekordminimumot ért el a tengeri jég kiterjedése, tehát rekord kicsire zsugorodott az Antarktiszt körülvevő úszó jégréteg - mondta az InfoRádióban Mika János éghajlatkutató.

A déli félteke kontinensének jege, ami megközelíti a háromezer méteres magasságot, a műholdak megfigyelései szerint nagyon kicsit, évente millimétereket növekszik – mondta el az Esterházy Károly Egyetem tanára. Mika János hozzátette,

az Antarktisz körüli jég azonban gyorsabban reagál egy adott év történéseire.

Ez az elmúlt években növekedett, de most nyáron a legkisebb értéket vette fel.

„Nem tudjuk, hogy ez folytatódik vagy ez egyelőre megmagyarázhatatlan kiugrás.”

Az északi félteke jege, különösen nyáron, azaz szeptember 20-án, amikor a legkisebb a jég kiterjedése, egyértelmű, legalább 15 százalékos csökkenést mutat a 2000-es évek elejétől fogva – mondta az Esterházy Károly Egyetem tanára.

„Az előrejelzések szerint a századunk második felére

nyaranta akár el is fogyhat a jég

a globális felmelegedés hatására. Ez a Déli-sarkon nem következik be, hiszen az a hatalmas szárazföldi jégtömb kondícióban tartja a tengerit, az nem tud elolvadni addig, amíg a szárazföldi megvan.”

Már a Déli-sark is olvad

Mika János elmondta, a Déli-sarkvidék környéki jégnek egy olyan tömbje van, amely ugyan már a tengeri jégnek számít, de kontinentális talapzaton nyugszik, ami ha megolvadna, a feltételezések szerint ötméternyi tengerszint emelkedést okozna.

„Ehhez kell pár száz év. Azt ma nem tudjuk elképzelni,

ha egyszer az olvadás és a besodródás elindul, hogyan lehetne megállítani.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×