eur:
394.96
usd:
371.68
bux:
66359.45
2024. április 16. kedd Csongor
Sokkoló hír a tehenek jövőjéről

Sokkoló hír a tehenek jövőjéről

Már nem fenyegeti kihalás a tengeri tehenet az új amerikai besorolás szerint.

Már nem fenyegeti kihalás az állatbarátok egyik kedvencének számító tengeri tehenet a csütörtökön bejelentett új amerikai kormányzati besorolás szerint.

Sokkoló hír a tehenek jövőjéről

A belügyminisztérium alá tartozó Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (FWS) közölte, hogy mivel csak Florida vizeiben 6620 körülire tehető a karibi manátuszként is ismert növényevő tengeri emlősök száma, a veszélyeztetett (kihalás fenyegette) kategóriából átsorolták őket a fenyegetett kategóriába.

A vadvédelmi szolgálat szerint az átminősítés nyomán semmit sem csökken a tengeri tehenek szövetségi szintű védelme, természetvédők azonban attól tartanak, hogy a tagállamok és az önkormányzatok késztetést érezhetnek saját védőintézkedéseik lazítására.

A ritka faj, amelyből az 1970-es években már csak néhány száz példány élt, egyebek között annak köszönheti megerősödését, hogy átalakították a zsilipeket, védett területeket hoztak létre és korlátozták a motorcsónakok sebességét a tengeri tehén lakta vizeken az állatok számára végzetes összeütközések megelőzése céljából. Aktivisták főleg a sebességkorlátozás feloldásától tartanak, márpedig a Florida vizein tavaly holtan talált 520 manátusz egyötöde vízi jármű miatt pusztult el.

A karibi manátusz - amely közeli rokonságban áll az amazóniai és az afrikai manátusszal, valamint az ausztráliai dugonggal - az Egyesült Államok délkeleti részének vizein, a karib-tengeri szigetek környékén és Dél-Amerika északi partjainál él. Akár 4-5 méteresre is megnőhet, súlya elérheti az 500-700 kilogrammot. Esetlen teste és ráncos, szakállas pofája miatt az állatbarátok egyik kedvence.

A tengeri teheneknek nincs természetes ellenségük, ám gyakran okozzák vesztüket a mesterséges csatornák hajóemelői, maguk a hajók, továbbá könnyen megsérülnek a halászhálóktól és halcsapdáktól. Ezen kívül nem tudják hosszú távon elviselni a 20 Celsius-fok alatti vízhőmérsékletet és a part menti vizek vörösalgásodására is érzékenyek.

A teljes manátuszpopulációt több mint 13 ezer egyedre becsülik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×