eur:
394.93
usd:
365.22
bux:
65490.29
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elképesztő dinoszauruszos lelet Ausztráliában - képekkel!

"Ausztrál Jurassic Parkra" bukkantak Nyugat-Ausztrália partvidékén, a lelet rekordot is hozott.

Steve Salisbury paleontológus hétfőn világszerte egyedülálló felfedezésnek nevezte a nyomokat, amelyek csupán apály idején láthatóak.

A lábnyomok között megtalálták az egyetlen bizonyítékokat arra is, hogy egykor sztegoszauruszok is éltek Ausztráliában, illetve a valaha talált legnagyobb lábnyomokat is felfedezték - egyes nyomok több mint 1,5 méteresek.

Kis híján azonban örökre elvesztek a Dampier-félsziget partjainál lévő felbecsülhetetlen értékű nyomok: Nyugat-Ausztrália kormánya ugyanis a területet 2008-ban kijelölte egy óriási folyékonygáz-feldolgozó telep számára. A régióban élő őslakosok azonban felvették a kapcsolatot Salisburyvel és csapatával, és felhívták figyelmüket a nyomokra, melyekről az őslakosok már régóta tudtak.

A szakértők 2011 és 2016 között több mint 400 órát töltöttek kutatással és a nyomok dokumentálásával Walmadany régióban, eredményeiket hétfőn mutatták be a Memoir of the Society of Vertebrate Paleontology című szaklapban.

A területen több ezer dinoszaurusz-lábnyom van, amelyek közül 150-et lehet teljes bizonyossággal 21 különböző dinoszauruszfajhoz sorolni: öt húsevő faj, hat hosszú nyakú, növényevő szauropodafaj, négy az ornithopoda alrendbe tartozó, két lábon járó növényevő dinoszauruszfaj, hat pedig a páncéllal borított testű dinoszauruszok közé tartozik - fejtette ki Salisbury.

Ausztrália eddigi legtöbb dinoszauruszlelete a kontinens keleti oldaláról származik és 90-115 millió éves.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×