eur:
393.25
usd:
368.05
bux:
65956.65
2024. április 24. szerda György
Hihetetlen látvány! Hegyomlás volt az üstökösön

Hihetetlen látvány! Hegyomlás volt az üstökösön

Először figyelt meg egy űrszonda hegyomlást egy üstökösön, és így a Naprendszer 5 milliárd éves, ősi anyagát őrző üstökösmag is láthatóvá vált – közölte a Magyar Tudományos Akadémia.

Az MTA beszámolt arról, hogy az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondája a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökösön az anyagkibocsátás új forrásvidékét azonosította.

Kifejtette: az űrszonda egy hirtelen anyagkitörés miatt kialakult porfelhőt és fényes porsugarat figyelt meg 2015. július 10-én az üstökösmag Aswan nevű területe felett.

A részletes felvételeken látszott, hogy az Aswan terület meredek falú szirtfalán egy addig nem látott éles, fényes perem lett. Ami korábban csak sejtés volt, most beigazolódott:

a meredek szirtfalak is lehetnek az üstökösmag-aktivitás forrásai

- számolt be az Akadémia.

Hihetetlen látvány! Hegyomlás volt az üstökösön

A leomlott faldarab 57x81 méter széles és 65 méter magas volt. A korábbi fotókon az omláshoz vezető törésvonalat is megfigyelték: ez nagyjából 1 méter széles volt, és mintegy 12 méterre húzódott a szirtfal omlás előtti peremétől.

A szirtfal leomlása, a külső borítás lecsúszása után felszínre került az üstökösmag belső része.

Így a Rosetta megfigyeléseinek köszönhetően a kutatók bepillanthattak az üstökösmag felszíne alá, és tanúi lehettek az üstököskitörésnek.

A szirtfal leomlása, a külső borítás lecsúszása után felszínre került az üstökösmag – ugyan csak legfelső, de mégis – belső része.

Az üstökösmagok olyan 5 milliárd éves időkapszulák, amelyek a Naprendszer ősi anyagát, a keletkezésük idején uralkodó fizikai és kémiai viszonyok lenyomatát szinte változatlanul, eredeti állapotában őrzik.

A lecsúszott törmelék friss, jeges-poros tömbjei világosabbak a sötét, alacsony fényvisszaverő képességű környezetükhöz képest.

Ugyanis az üstökösmag felszínének legnagyobb része a beeső napfénynek csupán 4 %-át veri vissza, míg a csuszamlás után felszínre került anyagnál a 40 %-ot is meghaladhatja ez az arány.

A becslések szerint a leomlott anyag térfogatának egy százaléka a kitörés porfelhőjében távozott, ami az üstökösmag 0,535 gramm köbcentiméterenkénti átlagsűrűsége mellett azt jelenti, hogy a kitörés során 108 tonna anyag hagyta el az üstökös magját.

A felvételeket vizsgáló nemzetközi kutatócsoport tagja Tóth Imre, az MTA CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos tanácsadója is.

Nature Astronomyban megjelent cikk tárgyalja a sziklafal leomlásának lehetséges fizikai okát is: ez a hősokk, összefüggésben az üstökösmag tengely körüli forgásával.

A hősokkot a napi gyors és nagymértékű hőingadozás válthatta ki. E hipotézis összhangban van az üstökös anyagával és a földi laboratóriumokban végzett üstökösszimulációs kísérletekkel is.

A különleges jelenségről bővebben szó volt az InfoRádió Szigma - a holnap világa című tudományos magazinműsorban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×