eur:
394.02
usd:
368.09
bux:
65732.34
2024. április 23. kedd Béla
Különleges óriásszoborra bukkantak Egyiptomban

Különleges óriásszoborra bukkantak Egyiptomban

A turisták visszatérhetnek miatta az országba.

Egy kairói szegénynegyed talajvizébe süllyedve bukkantak rá archeológusok egy nyolc méter magas szoborra, amely a tudósok szerint a több mint háromezer évvel ezelőtt uralkodó II. Ramszesz fáraót ábrázolja. Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium az eddigi egyik legnagyobb jelentőségű felfedezésnek nevezte a kolosszus megtalálását.

A leletet II. Ramszesz héliopoliszi temploma mellett fedezték fel,

a modern Kairó keleti részén, Matariában.

Háled al-Anani miniszter csütörtökön a feltárás helyszínén elmondta: múlt kedden értesítették a kolosszus felfedezéséről, amely nagy valószínűséggel II. Ramszeszt ábrázolja, és kvarcit kőből faragták.

Különleges óriásszoborra bukkantak Egyiptomban

  • Az ókori Egyiptom leghatalmasabb uralkodójának tartott II. Ramszesz Kr. e. 1279 és 1213 között ült a birodalom trónján.
  • Számos hadjáratot vezetett, birodalmának határai Szíriától Núbiáig nyúltak.

A feltáráson dolgozó egyiptomi és német kutatók a szobor felsőtestét és fejének egyes részeit találták meg darabokban a mocsaras területen. A talajvízben lévő szobor fejét csütörtökön emelték ki.

Különleges óriásszoborra bukkantak Egyiptomban

A kutatócsoport egy 80 centiméter magas mészkőszobrot is talált, amely II. Ramszesz unokájáról, Széthi fáraóról készülhetett.

  • A héliopoliszi Nap templomot II. Ramszesz alapította, a tudósok szerint ezért valószínű, hogy az ő szobrát találták meg.
  • A maga idejében ez volt a legnagyobb egyiptomi templom, kétszer akkora, mint a luxori Karnak templom, ám a görög-római időkben lerombolták.
  • Sok obeliszket Alexandriába vagy Európába szállítottak, a templom köveit pedig kairói építkezésekhez használták fel.

Az archeológusok most azon dolgoznak, hogy megtalálják a két szobor többi részét is, mielőtt restaurálni kezdenék. Ha igazolódik, hogy a szobor II. Ramszeszt ábrázolja, akkor a 2018-ban megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeum bejáratánál fogják felállítani.

Különleges óriásszoborra bukkantak Egyiptomban

A turisták visszatérhetnek miatta Egyiptomba

A felfedezés lendületet adhat a visszaesett egyiptomi turizmusnak is. 2010-ben ugyanis még 14,7 millió látogató érkezett az országba, ám számuk 2011-re, miután a felkelők Hoszni Mubarak államfőt eltávolították a hatalomból, 9,8 millióra esett vissza. A 2015 októberében egy Vörös-tengeri üdülőhelyről felszállt és 224 utassal a fedélzetén lezuhant orosz gép katasztrófája után ismét csökkent az idegenforgalom. 2016 első negyedévében csak 1,2 millióan érkeztek Egyiptomba, míg egy évvel korábban az év azonos időszakában 2,2 millióan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×