eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A brutális hőmérsékleti rekordok immár hivatalosak

Igazolta az Antarktisz hőmérsékleti rekordjait jegyző archívum adatait a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A szervezet nem új méréseket végzett, hanem az eddigi eredményeket ellenőrizte és tette hivatalossá.

Az ilyen hőmérsékleti rekordok felméréseinek végzése, dokumentálása és igazolása a WMO klimatológiai bizottságának (CCI) feladata. A CCI egy klimatológusokból és meteorológusokból álló nemzetközi értékelő bizottságot hozott létre az Déli-sarkvidék hőmérsékleteinek mérésére, hogy megerősítsék a régió szélsőséges mérési eredményeit.

Az ellenőrzéssel megerősítették, hogy az eddigi legmagasabb hőmérsékleti rekord 19,8 Celsius-fok, melyet 1982. január 30-án mértek a Signy-szigeten lévő kutatóállomáson - közölte szerdán a WMO.

A legalacsonyabb hőmérsékletet 1983. július 21-én mérték: mínusz 89,2 Celsius-fokot az Antarktisz központi részén lévő orosz Vosztok kutatóállomáson.

Az Antarktisz mintegy 4,8 kilométeres vastag jégtakarója a világ ivóvízkészletének 90 százalékát tartalmazza. Ha mindez felolvadna, a tenger vízszintje hatvan méterrel emelkedne. A világ egy régiója sem melegszik olyan gyorsan, mint az Antarktisz északnyugati része, Dél-Amerikához közel: az elmúlt ötven évben csaknem 3 Celsius-fokkal lett melegebb. A nyugati part gleccserei ötven éve zsugorodnak, különösen az elmúlt 12 évben erősödött fel ez a folyamat.

"Valószínű, hogy előfordultak ezeknél is nagyobb hőmérsékleti szélsőségek az antarktiszi régióban, csak azokról nem készültek mérések" - írja a WMO. A klimatológiai archívum szempontjából fontosak az ilyen igazolt értékek a változások dokumentálásához.

A WMO a legmagasabb és a legalacsonyabb hőmérsékletek mellett a legnagyobb jégszemet és a leghosszabb villámot is dokumentálja.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×