eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fény derülhet Kína titkára

Hajóformájú koporsókat rejtő sírcsoportot fedeztek fel a régészek Délnyugat-Kínában: a szakértők szerint a 2200 éves sírok értékes információkkal szolgálhatnak egy ősi bennszülött kultúráról.

A sírcsoportot Szecsuan tartomány egyik falujában fedezték fel még tavaly szeptemberben, egy építkezési területen. A tízezer négyzetméteres területen négy sorban helyezkedik el a hatvan sírhely. A csengtui régészeti intézet kutatói január közepéig 47 sírt vizsgáltak meg.

A sírok a Hadakozó fejedelemségek korából (i.e. 475-221) és a Csin-dinasztia (i.e. 221-206) idejéből valók. A csónak alakú koporsók 4-7 méter hosszúak és egy ritka fából készültek. A sírok a Su kultúrához tartoznak, de a Csu és a Csin kultúrák bizonyos jegyeit is magukon viselik.

Az ásatási munkálatok vezetője szerint eddig több mint 300 agyagedény, bronz-, vas- és bambuszlelet, valamint fegyverek, érmék és 11 pecsét került a felszínre.

A feltárt sírok közül kettő különösen jó állapotban maradt fenn. Az egyikben tíz bambuszkosarat találtak, valamint egy üveggyöngykarkötőt a sír tulajdonosának derekán, ami a magas társadalmi rangot jelöli.

A sírokhoz közeli, sókitermelésre utaló romok alapján a régészek úgy vélik, hogy a sírok tulajdonosai sóbányászattal kapcsolatos munkát végeztek.

Az építkezési munkálatokat felfüggesztették a helyszínen és a helyi kormány azt tervezi, hogy múzeumot épít a területen.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×