eur:
394.24
usd:
370.46
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Biztató hír a klímaváltozásról

Az emberiség jó úton halad afelé, hogy a kitűzött két Celsius-fokban korlátozza a globális felmelegedés mértékét - állítja egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Climate Change című szaklapban.

Az elmúlt három évben ugyanis "meglepő módon" lelassult az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ennek fő oka, hogy ebben az időszakban Kínában és az Egyesült Államokban kevesebb szenet égettek el, mint a korábbi években - állapította meg Glen Peters, az oslói Nemzetközi Gazdasági és Klímakutató Intézet tudósa és csoportja.

Ennek gazdasági oka van: a cement, az acél és más nagyon energiaigényes előállítású termék iránt csökkent a kereslet. Ezért már nem volt szükség olyan nagy mennyiségű szén elégetésére.

Az Egyesült Államokban egyre inkább földgázt és megújuló energiákat kezdtek használni, aminek hatására az elmúlt két évben egyharmadával esett vissza a szénfogyasztás. Bár ebben mindkét országban szerepet játszott az energia- és klímapolitika, főként azonban a piaci erők változásai váltották ki a jelenséget - vélik a kutatók.

A pozitív változás azonban nem működik önmagától hosszútávon. A jövőben jóval kevesebb fosszilis tüzelőanyagot szabad elégetni, vagy el kell távolítani a szén-dioxidot a légkörből ahhoz, hogy a 2015-ös párizsi egyezmény klímacéljai megvalósulhassanak.

A Nemzetközi Közlekedési Fórum (ITF) szerint azonban jelenleg a közlekedés miatt a légkörbe jutó szén-dioxid mérséklésére tett intézkedések nem elegendőek a klímacélok eléréséhez. Tanulmányuk szerint a mobilitás iránt a jövőben erőteljesen növekvő igény miatt a közlekedés kibocsátása 2050-ben a legoptimistább elképzelés szerint is csak a szén-dioxid-kibocsátás 2015-ös, 7,5 gigatonnás mértékére juthat.

Egy kevésbé optimista modell szerint azonban a mobilitás iránti világszintű igény megduplázódása miatt hatvan százalékkal növekedhet a szén-dioxid-kibocsátás mértéke 2015 és 2050 között.

"Szükség van egyrészt az innováció tempójának felgyorsítására, másrészt drasztikus politikai változtatásokra, hogy a közlekedést különválasszuk a szén-dioxidtól" - fogalmazott José Viegas, az ITF főtitkára. Véleménye szerint a lehetséges szén-dioxid-csökkentés 70 százalékát a technológiai fejlődésből adódhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×