eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lehull a lepel a férfi és a női agy különbözőségéről

Újabb bizonyítékot találtak arra, hogy nem különbözik a férfi és a női agy.

Az emberi agy amigdala nevű régiójáról szóló tanulmányokat elemezték amerikai kutatók, akik azt találták, hogy ennek a szervnek a nagysága sem különbözik számottevően a férfi és a női agyban, ezzel újabb bizonyítékát adták annak, hogy az emberi agynak nincsenek nemhez kötött különbségei.

A Rosalind Franklin Tudományegyetem (RFU) chicagói orvosi karának kutatói Lise Eliot vezetésével az emberi amigdaláról az elmúlt 30 évben készült, MRI-felvételeken alapuló tanulmányokat elemeztek statisztikai módszerekkel. Ötvennyolc olyan munkát találtak, amely egészséges férfiak és nők amigdalájának nagyságát vetették össze.

A NeuroImage című szaklapban megjelent tanulmányt a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portál ismertette.

Az olajbogyó méretű, mandulaformájú amigdala mélyen az agy halántéklebenyének középső részében található, fontos szerepet játszik a félelemre és az örömre adott válaszban, egy sor társas viselkedéssel kapcsolatos érzelem, többek között az agresszió és a szexuális izgalom létrejöttében.

Állatokon végzett kutatások és korai MRI-felvételek azt sugallták, hogy a hímek agyában aránytalanul nagyobb az amigdala, mint a nőstényekében.

A chicagói kutatók most azt találták, hogy a férfiagy amigdalája valóban mintegy 10 százalékkal nagyobb, mint a női agyé, azonban ez a különbség a férfiak nagyobb testméretéből adódik. A férfiagy egészében 11-12 százalékkal nagyobb, mint a női, ami szintén az átlagosan nagyobb test számlájára írható.

A vizsgált tanulmányokban a testmérettel arányosított amigdalaméret nemi különbségei statisztikailag nem voltak szignifikánsak, a jobb oldali amigdala 0,1 százaléknál is kevesebbel volt kisebb a női agyban, a bal 2,5 százalékkal.

A kutatócsoport 2015-ben hasonló metaanalízist végzett az agy hippokampusz nevű területéről, amely többek között az új emlékek raktározásában játszik szerepet, itt sem találtak jelentős méretbeli eltérést.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×