eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szülés után megváltozik a nők agya

A terhesség alatt a nők agyának bizonyos részein csökken a szürkeállomány, ami segíti az alkalmazkodást az anyasághoz, valamint az anya és gyermeke közötti kötődés kialakulását - derült ki egy új tanulmányból.

A kutatók 25, először szülő nő agyáról készítettek felvételeket. A vizsgálat szerint az agyukban bekövetkezett strukturális változások legalább két évig fennmaradtak.

Európai kutatók szerint az agyban a terhesség alatt végbemenő változások a serdülőkori változásokhoz hasonlóak. Arra azonban nem találtak bizonyítékot, hogy a nők memóriája romlott volna.

Sok nő állítja, hogy a várandósság alatt feledékennyé és érzelmessé válik, amit a állapotukra vezetnek vissza.

A terhesség alatt a nemi hormonok szélsőséges hullámzást mutatnak, drasztikus testi és lelki változások zajlanak. A kilenc hónap alatt a nőket annyi ösztrogén árasztja el, amennyit összesen hátralevő életükben sem tapasztalnak. Arról azonban eddig elég szűkös ismerettel rendelkeztek a tudósok, hogy milyen hatásai vannak a terhességnek az agyra.

A barcelonai Universitat Autonoma és a holland Leideni Egyetem kutatói a Nature Neuroscience című folyóiratban publikált tanulmányban ismertették eredményeiket. A vizsgálat során felvételeket készítettek a nők agyáról, mielőtt állapotosak lettek, majd közvetlenül a szülés után és két évvel később, hogy lássák, milyen változások zajlanak le - ismertette hétfőn a BBC News.

A kutatásban szereplő nők agyi felvételeit 19, először apává váló férfiéval, 17 gyermektelen férfiéval és 20 gyermektelen nőével hasonlították össze.

A tudósok "lényeges" csökkenést figyeltek meg az először anyává lett nők agyának szürkeállományában. A szürkeállomány változása az agy olyan területein következet be, amelyek az úgynevezett tudatelméleti feladatokkal voltak kapcsolatosak, vagyis azzal a képességgel, hogy másoknak érzéseket, mentális állapotokat és tartalmakat tulajdonítunk.

Ez a tudósok szerint különböző módon biztosít előnyt a kismamáknak: segíti őket gyermekük szükségleteinek felismerésében, éberebbé teszi őket a lehetséges veszélyekkel szemben, és szorosabb kötődést tesz lehetővé gyermekükhöz.

A számítógép csupán az agyról készült felvételek elemzésével képes volt kiszűrni az állapotos nőket.

Elseline Hoekzema, a tanulmány szerzője, a Leideni Egyetem Pszichológiai Intézetének kutatója szerint az agyszerkezeti változások valószínűleg azért következnek be, hogy a nőt felkészítsék az anyaságra. A kutatás azt is feltárta, hogy a változások attól függetlenül zajlanak, hogy a magzat természetesen vagy mesterséges megtermékenyítéssel fogant.

A kutatás a nők agyának fehérállományában is lényeges változásokat talált.

Az először apává váló férfiak agyának szürkeállománya partnerük állapotossága alatti és a szülés utáni agyi felvételek tanúsága szerint nem változott.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×