eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Trianon árnyékában: azonosítatlanul lappangó óriástérkép került elő

Nagy érdeklődés mellett mutatták be csütörtök este a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) dísztermében Segyevy Dániel Zoltán fiatal geográfus-történész Térképművek Trianon árnyékában - Magyarország néprajzi térképe (1918) című első monográfiáját.

A könyv a KSH Könyvtár A statisztikai történetei című sorozatának 3. köteteként jelent meg a fiatal történészeket, kutatókat tömörítő Mika Sándor Egyesület, a Jancsó Alapítvány és a német Leibniz Institut für Länderkunde támogatásával. A bemutatón a szerzőn kívül Zeidler Miklós történész (ELTE BTK), Keményfi Róbert etnográfus (Debreceni Egyetem, BTK) és Gyuris Ferenc geográfus (ELTE TTK) beszélt a monográfiáról.

A történettudomány, a földrajztudomány és a térképészet határmezsgyéjén egyensúlyozó kötet a valaha készült egyik legnagyobb méretű és legrészletesebb, a történelmi Magyarország etnikai viszonyait az 1910-es népszámlálás adatai alapján, az anyanyelvhasználat szerint ábrázoló kéziratos térképet mutatja be, amelyet más korabeli térképekkel együtt, levéltári kutatások nyomán nemrégiben azonosított a szerző.

Ez a Bátky-Kogutowicz-féle térkép a - Horvátország nélküli - történelmi Magyarország 1:200 000-es méretarányú néprajzi térképe, a magyar térképtörténet kiemelkedő alkotása. Az első olyan kartográfiai munka, amely már egyértelműen az első világháborút lezáró béketárgyalásokra, Teleki Pál javaslatára és közreműködésével készült 1918 őszén-telén. Alapjául szolgált Teleki Pál híres "vörös térképének", amellyel a magyar békedelegáció a Kárpát-medence valós etnikai helyzetét kívánta bemutatni. A gazdagon illusztrált monográfia ezt az elfeledett etnikai térképet tárja a szélesebb olvasóközönség elé.

A KSH Könyvtár és a Mika Sándor Egyesület által a Szekfű Gyula Szabadegyetem keretében rendezett pódiumbeszélgetés résztvevői hangsúlyozták többek között, hogy a monográfia új horizontot nyit a Trianon-kutatásban. A térkép rekordgyorsasággal, mindössze 4 hónap alatt készült el 23 példányban. A magyar küldöttség magával vitte a párizsi béketárgyalásokra, ahol a nagyhatalmak képviselői minden bizonnyal látták, noha a trianoni magyar határokra már nem lehetett hatással, hiszen azokat 1920 február végére már kialakították.

Ennek a minden addiginál részletesebb és pontosabb etnikai térképnek a módszere mégis nemzetközi etalonná vált, és széles körű hatást váltott ki Svédországtól az Egyesült Államokig. A Kárpát-medencében számos utódállam is alkalmazta saját területi igényeinek igazolására, manipulációktól sem visszariadva. Sok későbbi térkép nélküle nem készülhetett volna el.

Bár a trianoni döntésre nem lehetett hatással, később az 1940. augusztusi 2. bécsi döntésnél a Bátky-Kogutowicz térképet is használták a Magyarországnak visszajuttatott Észak-Erdély határainak megállapításánál.

A pódiumbeszélgetést követően a közönség a szerző vezetésével meg is tekinthette a mindeddig azonosítatlanul lappangó óriástérképet a KSH Könyvtárában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×