Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fontos oltóanyagot állítottak elő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fogágygyulladás ellen fejlesztettek ki oltóanyagot ausztrál kutatók a világon először.

A Melbourne-i Egyetem csapata által kifejlesztett oltóanyag kiküszöböli vagy legalábbis jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy műtétet vagy antibiotikumos kezelést igénylő súlyos fogágygyulladás alakuljon ki. Az embereken végzett klinikai teszteket várhatóan 2018-ban kezdik a szakértők.

A periodontitisz világszerte minden harmadik felnőttet, a 65 év feletti ausztrálok pedig több mint ötven százalékát érinti. Általában a diabétesszel, szívbetegséggel, reumatikus ízületi gyulladással, demenciával és a rák bizonyos típusaival összefüggésben jelentkezik. A krónikus betegség rongálja a fogágyat és a fogak alatti csontot, ami a fogak elvesztéséhez vezet.

Az oltóanyag a Porphyromonas gingivalis baktérium által termelt enzimeket célozza meg, hogy immunválaszt váltson ki belőlük. Ezek így olyan antitesteket termelnek, amelyek semlegesítik a kórokozó pusztító toxinjait. A Porphyromonas gingivalis olyan kórokozó, amely képes a dentális plakkban lévő mikroorganizmusok egyensúlyának megdöntésére, ezáltal betegséget okoz.

Eric Reynolds, a Melbourne-i Egyetem szájegészségügyi kutatóközpontjának vezetője elmondta, az oltóanyag jelentősen csökkentheti a kórokozó általi szövetpusztulás mértékét.

"Jelenleg a fogágygyulladást tisztítással kezeljük, melynek részeként időnként műtétre és antibiotikumos kezelésre is szükség van. Ezek a módszerek segítenek, de sok esetben a baktérium visszatér a dentális plakkban, mikrobiológiai egyensúlyhiányt okoz és a betegség folytatódik" - fejtette ki a szakértő.

"A periodontitisz széles körben elterjedt és nagyon roncsoló. Reméljük, hogy ez a vakcina emberek millióinak életminőségét fogja javítani" - tette hozzá Reynolds.