eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hat temető egymás mellett, ami a levegőből jól látható

A Tolna megyei Várong határában, légi régészet segítségével hat avar temetőt találtak a Pécsi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének és a Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak a munkatársai.

„Várong Tolna és Somogy megye határában lévő kis község. Amikor ennek a településnek a régészeti topográfiáját készítette Szabó Máté, a pécsi régészeti tanszék egykori hallgatója, a szakdolgozatában ennek a településnek a határát járta be, és légi fotókat is készített” - idézte fel a kutatás kezdetét Ódor János Gábor.

„Olyan szerencsés körülmények között sikerült légi fotóznia ennek a településnek a határát, hogy nyilvánvalóvá vált, itt viszonylag kis terülten – egy egy kilométeres sugarú körön belül – hat különböző régészeti korú temető található” - folytatta a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója.

A légi régészeti módszerrel kapcsolatban elmondta: ez a régészetnek egy olyan segédtudománya, ami nem új keletű, hiszen már régen, a második világháború előtt is készültek olyan felvételek, amik segítségével a növényi kultúráknak a különböző jelzései alapján kirajzolódtak bizonyos objektumok foltjai.

„Ami ritkább, az az, hogy itt nem nagyméretű erődítmények, kőépületek, hanem a temetők sírjai rajzolódnak ki. De ilyenre is van már példa az országban. Ami itt különösen érdekes volt, hogy ilyen kis területen belül ilyen sűrűségben kerültek elő a temetők” - beszélt a kutatás különleges voltáról a régész.

„A jelenlegi kutatásnak az nem lehetett tárgya, hogy ezeket maximális mértékben feltárjuk. Csak korjelzés céljából tártunk fel előre kiválasztott sírokat, minden temetőből 2-3 sírt. Így összességében 15 temetkezést tártunk fel” - folytatta a szakember.

Kiemelte: a lényeg az volt, hogy megnézzék, azok az előre kiválasztott sírcsoportok, amelyek a légi fotókon is kirajzolódnak, valóban ott vannak-e. Valóban ott voltak a sírok mindegyik temetőben.

„Teljes meglepetésünkre mind a hat temető a késő avar kor időszakára keltezhető, tehát nagyjából egy 150 éves időszak – a 7-től a 9. század elejéig terjedő időszak – temetőiről van szó” - ismertette Ódor János Gábor.

A régész elmondta, hogy a légi fotókon összesen 800 sír látszott, de a temetőknek vannak olyan részei is, amelyek nem látszanak a levegőből, mert például egy erdőrész alá húzódik. Éppen ezért jóval több sírral számolhatunk.

„Az autópályás ásatások során végzett feltárások során már találtak hasonlóan nagy sűrűségben található temetőket. Ehhez hasonló struktúrák léteznek az avar korban, a késő avar korban is” - mondta a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója.

„Így, hogy tudjuk, ezek késő avar kori temetők, az egymáshoz való viszonyulásukat is ezeken keresztül el lehet kezdeni vizsgálni” - tette hozzá a szakember.

„Ha haltak ezek a késő avarkorban élt emberek, akkor valószínűleg éltek is. A településre vonatkozóan elkezdtük a kutatást, de egy nagy településre eddig még nem találtunk nyomokat. Ez az elszórt temető arra is utalhat, hogy itt nem ilyen települést kell keresni, hanem inkább kisebb zónákban települhettek meg” - mondta a régész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×