eur:
395.26
usd:
372.16
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Nem egyedül temették el a pártás kislányt

Az augusztusban feltárt avar gyermeksír után - ahol egy kislány csontjait is koponyáján egy páratlan pártát találtak - most egy szintén rendkívül gazdag avarkori női sírt és egy honfoglalók korabeli síregyüttest találtak.

Augusztusban a szakemberek egy, a VII. században élt 10–12 éves gyermek maradványait emelték ki a földből. A kislányt homlokán aranypártával temették el. Az egyedülálló nemesfém ékességet nyár végén sajtótájékoztatón mutatta be a múzeum, ahol elhangzott, az aranylemezes pártát – restaurálása után – a nagyközönség is megtekintheti. 

„Szeptemberben a kislánytól csupán hét méterre újabb női sírt tártak fel. A nagyszerű lelet választ adott a legnagyobb kérdésre: vajon magányosan temették-e el, a régészek által Avar Danutának keresztelt kislányt?” - mondta Angi János, a Déri Múzeum igazgatója. 

„A felnőtt nőt – akit a feltárók ezúttal Malvinnak kereszteltek – a kora avarokra jellemző tájolási mód szerint, azaz fejjel keletre fektetve helyezték örök nyugalomra. A csontváz a mai talajszinthez képest két méter mélyen feküdt, így a munkát megnehezítette a sír alján feltörő talajvíz. Ám a vizes környezetnek köszönhetően sikerült a sírban a koporsó nyomait megfigyelni. A sírgödör nyugati végében avar szokás szerint két részleges szarvasmarha csontvázat temettek el” - mondta Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese.

Az augusztusban bemutatott kislányhoz hasonlóan itt is találtak pártavereteket a szakemberek. Az előzőtől eltérő, ún. négyzet alakú, fonatos préselt veretek kerültek elő, ezúttal aranyozott ezüstből. A pártavereteken túl ebben a sírban is voltak ezüstlemezből készült gömb alakú gyöngyök, és mindkét kézen különleges ezüstgyűrűk.

Óriási értékű a csontváz bal vállánál talált aranypénz. Az ún. solidus Bizáncból származik, és egyike azoknak az érméknek, melyeket a Keletrómai Birodalom az avaroknak fizetett a békéért cserébe. Az érme a VII. század első felére keltezhető. A sírban talált további tárgyak az avar nők mindennapi életéhez szükséges tartozékok: vaskés, bronzcsipesz, orsógomb és orsókarika.”

Kocsis-Buruzs Gábor régész hozzátette: „A gazdag leletanyag megtalálásán túl még egy szenzációs esemény történt, hiszen a Déri Múzeum partnereként dolgozó Salisbury Kft. régészei egy kis sírszámú, de rendkívül gazdag honfoglalás kori temető sírjaira bukkantak, melyek új megvilágításba helyezik a térség X. századi történetét.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×