eur:
394.29
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Van ötlete a világ problémáira? Ötmillió dollárt fizet a filantróp

Ötmillió dolláros (1,5 milliárd forintos) díjat ajánlott fel a globális problémákat kezelni képes rendszer modelljének ötletért Szombatfalvy László magyar származású svéd filantróp.

A mai problémákat akarjuk megoldani a tegnap eszközeivel" - foglalta össze a probléma gyökerét a 89 éves Szombatfalvy, aki 1956-ban ment Magyarországról Svédországba, ahol a részvénypiacon szerezte vagyonát.

A kockázatelemző filantróp, aki 2012-ben hozta létre a Global Challenges Foundationt (Globális Kihívások Alapítványa), ötmillió dollárt ajánlott fel a legjobb ötletért, amely egy olyan új nemzetközi döntéshozatali rendszert teremt, amely képes kezelni a világ legégetőbb problémáit a mélyszegénységtől a nukleáris fegyverek terjedésén át a környezeti károkig.

"A mai kockázatok annyira veszélyesek és természetük annyira globális, hogy a jelenlegi nemzetközi rendszerek kifogytak a megoldásokból" - mondta Szombatfalvy.

Alapítványának Új Forma-díját (New Shape Prize) jövő novemberben adják át. Az új, innovatív elgondolású megoldásokat kínáló pályázatokat májusig lehet benyújtani.

"Az emberek, még a magánszektor is alábecsüli a kockázatokat, mert túl rövidlátóak vagyunk a döntéshozatalban" - mutatott rá Mats Andersson, az alapítvány vezetője, aki korábban a legnagyobb svéd nyugdíjbiztosítót irányította.

Andersson szerint az 1946-ban alapított ENSZ globális problémák megoldását kezelő rendszere elavult, "újra kell modellezni és új utakat kell találni" - jelentette ki.

Hozzáfűzte: a díj nem arra szolgál, hogy a globális problémákhoz, mint a klímaváltozás, háborúk és szegénység nyújtson kész megoldásokat, hanem arra, hogy "olyan modellt vagy mechanizmust dolgozzon ki, amely elvezethet a megoldásokhoz".

A New Shape Prize győztesét a pályázók közül tudományos szakértők és egy nemzetközi zsűri választja ki. Az alapítvány pedig mindent elkövet majd, hogy a nyertes ötlet a gyakorlatban is megvalósuljon - mondta Andersson.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×