eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb hírek a titokzatos emberhalról

A barlangi vakgőtéknek legalább három alfaját azonosították Szlovéniában.

A barlangi vakgőtéknek legalább három alfaja él a szlovéniai barlangokban - állapították meg a szakemberek a kétéltűeket vizsgáló eddigi legnagyobb tanulmány terepmunkálatai során.

A barlangi vakgőte (Proteus anguinus), amelyet Szlovéniában gyakran emberhalnak vagy szlovéniai sárkánynak is hívnak, ritka és titokzatos faj, amely föld alatti karsztbarlangokban és barlangi tavakban él szerte a Balkánon.

A Ljubljanai Egyetem biotechnológiai karának irányításával zajló kutatás célja, hogy feltérképezze a Szlovéniában élő barlangi vakgőték alfajait, elterjedési területüket és megbecsülje a populáció méretét.

"Szeretnénk minél többet megtudni a barlangi vakgőtékről, hiszen ezek az állatok az országunk szimbólumai közé tartoznak, ám még ma is annyira titokzatosak számunkra, mint száz évvel ezelőtt voltak" - mondta Peter Trontelj, a kar egyik munkatársa.

A kutatók a világhírű postojnai cseppkőbarlangban, Szlovénia keleti részén fekvő barlangokban és a Reka folyónál végeztek terepmunkálatokat.

Trontelj szerint a barlangivakgőte-populáció pontos méretét nem lehet meghatározni, mivel az ország föld alatti barlangjainak egy része megközelíthetetlen.

A kutatók ezért a szlovéniai barlangrendszerek megközelíthető részein élő gőték átlagos száma alapján fogják megbecsülni a populáció méretét, amely - Trontelj szerint - az ország egyes területein fokozatosan csökken.

A 2014-ben indult vizsgálat végső eredményei jövő őszre lesznek meg, de a kutatók már most arra jutottak, hogy a barlangi vakgőtéknek legalább három alfaja él Szlovéniában.

Az eredmények iránymutatókként fognak szolgálni Európa számára ahhoz, hogy milyen intézkedésekre van szükség a barlangi vakgőték hatékony megfigyeléséhez és megóvásához.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×