eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Végveszélyben a tengeri pandák

Az orvhalászat miatt kihalás szélére sodródott kaliforniai disznódelfin megmentésére szólított fel a nemzetközi bálnavadászati bizottság (IWC) kedden portorozi konferenciáján.

Az IWC adatai alapján tavaly már csak 59 példány élt a Kaliforniai-öböl kis testű "tengeri pandáiból", amelyet spanyolul vaquitának, azaz tehénkének is becéznek. Márciusban három egyed pusztult el orvhalászok hálóiba tekeredve.

A vaquita mára a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került - mondta Justin Cooke, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) küldöttje a konferencián.

"Amikor tíz évvel ezelőtt beszéltünk róluk, mintegy száz volt belőlük, mára kevesebb mint 60. Ha a fogyást nem állítjuk meg, tíz év múlva nem tudunk a megmentésükről beszélgetni" - érvelt Cooke.

A szlovéniai Portorozban ülésező hatvan ország képviselői megvitatták a világ leginkább veszélyeztetett cetfaja megmentésére készített amerikai javaslatot, amely szerint az öböl vaquiták lakta részeinek ideiglenes halászháló-tilalmát véglegessé és hatékonnyá kell tenni.

Az IWC tudományos bizottsága még júniusban írta, hogy vagy betiltják az öbölben a halászhálókat, vagy eltűnik a kaliforniai disznódelfin, amely kizárólag itt, a Kaliforniai-öböl északi részén él.

A javaslat arra is felszólítja az IWC tagállamait, hogy a tilalom érvényre juttatásához nyújtsanak pénzügyi és technikai segítséget Mexikónak.

A mexikói környezetvédelmi hatóság ezalatt hétfőn drónok segítségével fedezett föl hat hajót, melyek a veszélyeztetett faj élőhelyén, hálóval halásztak. A hajókat elfogták.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×