eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Így szereznek információt áldozataikról a pókok

Finoman változtatják hálóik feszességét a pókok, így segítve szenzoraikat, hogy a zsákmányt és a partnereket felismerjék és helyzetüket meghatározzák.

Hasonlóan ahhoz, ahogyan a megpendített gitárhúrok továbbítják a hangot, a pókháló selyme is különböző frekvenciákon továbbítja a rezgést, így közvetít üzenetet a póknak - állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói.

"A pókok egyrészt arra használják ezt a vibrációt, hogy információt szerezzenek a hálóba akadt áldozatról, hiszen nyilvánvalóan fontos tudniuk, mi az és pontosan hol van. Másrészt a rezgés az udvarlásban is fontos szerepet játszik. Sok hím egy speciális zenét generál, ennek segítségével a nőstények megállapíthatják, hogy a megfelelő fajba tartozó hím pókról van-e szó és akarnak-e vele párosodni" - mondta Beth Mortimer kutató.

Hozzátette: a pókok a háló rezgésével továbbított információból következtethetnek hálójuk állapotára is.

A madridi III. Károly Egyetemmel közreműködésben készült tanulmány részeként a kutatók koronás keresztespókok (Araneus diadematus) hálóját vizsgálták, ütemes impulzusokat generáltak a háló selyemszálain.

Lézerrel mérték a hálón terjedő rezgéseket és megfigyelték, hogyan módosítja a várakozó pók a terjedő rezgéshullámok amplitúdóját a háló feszességének és a merevségének változtatásával.

Megállapították, hogy a háló tulajdonságának irányítására külön mechanizmusaik van a pókoknak, melyekkel hatékonyan tudják "hangolni" hálójukat, hogy megfelelő információkat kapjanak.

Mortimer tervei szerint a vizsgálatokat egzotikusabb fajokkal, például arany hálószövő pókokkal folytatják.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×