eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Önzetlenek a kék szarkák

Önzetlenül segítik fajtársaikat a kék szarkák. A spontán segítségnyújtást bécsi kutatók figyelték meg elsőként a madárfajnál, eredményeiket a Biology Letters című tudományos folyóiratban mutatták be.

Hosszú időn át csak az emberhez, majd újabb kutatások alapján a majmokhoz kötötték a társas viselkedésnek ezt a formáját. A proaktív, proszociális viselkedés, azaz valaki más spontán hozzásegítése valamihez ellenszolgáltatás elvárása nélkül, a feltételezések szerint az embereknél az őskorban alakult ki, amikor a csoportban közösen felügyelték a gyerekeket - fogalmazott Lisa Horn, a Bécsi Egyetem szakértője. A hipotézis még elfogadottabbá vált, amikor az utódokat szintén közösen felnevelő majmoknál is megfigyelték a spontán segítségnyújtást.

Az ázsiai kék szarkák is közösen gondoskodnak a csoportban lévő fiókákról. A szabadon élő madaraknál egy csoport többnyire húsz állatból áll. Amint a fiókák kikelnek a tojásból, nemcsak a szüleik, hanem a csoport többi tagja is eteti őket.

A vizsgálathoz a tudósok egy speciális libikókát készítettek a kék szarkáknak. Ha egy madár a libikóka meghatározott ülőrúdjára szállt, egy kis, táplálékot - lisztkukacot vagy tücsköt - kínáló léc jelent meg egy másik ülőrúd elérhető közelségében. A madarak maguknak nem tudtak élelmet szerezni, mert ha lerepültek az első ülőrúdról, a léc és vele a táplálék eltűnt. Csak egy másik madarat segíthettek hozzá a falatokhoz.

"A madarak spontán módon etették meg társaikat" - írták a kutatók.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×