eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma

Tízszer annyi galaxis van a világűrben, mint hitték

Legalább tízszer annyi galaxis van az univerzumban, mint azt eddig hitték. A csillagászok a Hubble űrteleszkóp adatai és egyéb megfigyelések elemzése révén jutottak erre a következtetésre.

A galaxisok túlnyomó része a mai eszközökkel nem látható - közölte a München közelében lévő garchingi Hubble információs központ. Christopher Conselice, a brit Nottinghami Egyetem kutatója és munkatársai a The Astrophysical Journal című szaklapban mutatják be eredményeiket.

A Hubble űrteleszkóp segítségével a csillagászok az 1990-es években 100 milliárdra becsülték a megfigyelhető univerzumban a galaxisok számát. A szakértők ezúttal aprólékos pontossággal az univerzum három dimenziós képévé alakították az űrteleszkóp és más obszervatóriumok adatait. Matematikai modellek segítségével becsülték fel így azon galaxisok számát, melyek a teleszkópok mai generációjának segítségével még nem láthatók.

Így jutottak arra az eredményre, hogy a galaxisok 90 százaléka egyelőre nem észlelhető a Földről. A megfigyelhető kozmosz galaxisainak száma így az egybilliót is átlépi.

Az univerzum galaxisainak kilencven százalékát fel kell még kutatni. "Ki tudja, milyen érdekes tulajdonságokat fedezünk fel, ha ezeket a galaxisokat a teleszkópok következő generációival vizsgálhatjuk majd" - fogalmazott Conselice.

A hatalmas távolság miatt a világűrbe tekintés egyben pillantás a múltba: egy kétmillió fényévnyi távolságra lévő galaxis fényének ugyanis kétmillió évre van szüksége ahhoz, hogy megérkezzen a Földre. Conselice és munkatársai kutatásaik során 13 milliárd évnyire is visszatekintettek a világűr múltjába.

Kiderült, hogy a fiatal univerzumban jóval több és kisebb galaxis létezett, melyek az idő előre haladtával vélhetően olyan nagyobb galaxisokká olvadtak össze, mint a Tejútrendszer.

A csillagok pontos számát a kutatók nem közölték. Egy nagy galaxis akár több milliárd csillagot is magába foglalhat. Tejútrendszerünkben mintegy százmilliárd csillag van.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×