eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Ronda kórság miatt halt ki Kemény Fickó faja

Az Atlantai Botanikus Kertben elpusztult Kemény Fickó, a panamai Ecnomiohyla rabborum nevű békafaj utolsó példánya. Egész faját egy gombabetegség, a kitridiomikózis pusztította ki. Azonban nem csak Kemény Fickónak volt ez a sorsa, a világon mintegy 200 békafaj halt ki a kórság miatt. A magyar békapopuláció egyelőre nem fenyegetett - mondta Vági Balázs herpetológust, az ELTE Biológiai Intézetének munkatársa.

Újabb kétéltű faj halt ki: a Kemény Fickó névre hallgató egyed volt az Ecnomiohyla rabborum békafaj utolsó élő példánya. A fajt 2005-ben fedezték fel a tudósok, de vadon élő egyedeket 2007 óta nem találtak a szakemberek.

Az egész fajjal a kitridiomikózis végzett. Ennek a kórokozója egy rajzóspórás gomba. Ez az első gomba, amelyről bebizonyosodott, hogy gerinces állatok támad meg, kimondottan a békákat – fejtette ki az ELTE Biológiai Intézetének munkatársa.

Vági Balázs közölte: a kórokozó a békák bőrén telepszik meg, az elszarusodó bőrhámrétegben fejlődik. Azért okozhat súlyos problémákat, mert a békák bőre több funkciót betölt, mint az emberé: a víz- és az ionháztartás, valamint a légzés is ezen keresztül zajlik. Ha a bőr lepusztul, akkor a fontos életfunkciók sem működnek, és ez vezet a békák vesztéhez.

A betegség elég régóta együtt él a kétéltű populációkkal, múzeumi mintákból is ki tudták mutatni. Az 1990-es években tapasztaltak olyan tömeges pusztulásokat a békák körében, akár védett területeken, amelyeket nem tudtak semminek a számlájára írni. A kutatásokból kiderült, hogy a gombafaj mindenütt jelen volt, de volt jobban fertőző és kevésbé veszélyes változata is – mondta a herpetológus.

A helyzeten az ember változtatott azzal, hogy sok békafajt szállított át más kontinensre. A békák magukkal vitték a gombákat, amelyek kölcsönhatásba kerültek az őshonos fajok gombáival, ezzel pedig új és fertőző törzsek képződhettek.

Magyarországon is jelen van ez a gomba, de az igazán virulens törzs még nem jelent meg – tette hozzá Vági Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×