eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Vége az izgalomnak! - Az emberhalak sorsa eldőlni látszik

Egészségesen fejlődnek a postojnai cseppkőbarlang vakgőtéi. A barlangi vakgőte, amelyet Szlovéniában gyakran emberhalnak, vagy szlovéniai sárkánynak is hívnak, ritka és titokzatos faj.

Egészségesek és lassan új fejlődési szakaszba, serdülőkorba lépnek a világhírű postojnai cseppkőbarlangban idén nyáron kikelt ritka barlangivakgőte-lárvák.

"Több hónapnyi izgalom után, végre véget ért az újszülött barlangi vakgőték fejlődésének legbizonytalanabb időszaka" - közölte a barlang működtetője.

A tudósokat leginkább az izgatta, hogy kifejlődik-e a lárvákban a száj és az emésztőszervek összeköttetése, ami biztosítja számukra az önálló táplálkozást.

A szakemberek szerint a kikelt 22 bébigőte mindegyike életben van és a vártnál jobban fejlődik. Az apróságok hossza nagyjából négy centiméter, a szemeik még mindig láthatóak és továbbra is vannak pigmentfoltjaik.

"Kifejlett lábaikkal bátran kalandoznak az akváriumban, ilyenkor leginkább zsákmányra vadászó dinoszauruszokra emlékeztetnek, és már kezdik mutatni a territoriális viselkedés jeleit, alkalomadtán még össze is kapnak a zsákmányon" - jegyezte meg a barlang működtetője.

A lárvafázist követően a bébigőték fejlődése lelassul. A szakértők szerint a következő három évben lassan ránő a bőr az állatok szemére, és másfél év múlva kifehérednek. A serdülőkor nagyjából 14 évig tart a barlangi vakgőtéknél.

A lárvák júniusban keltek ki: a természetben rendkívül ritkán megfigyelhető eseményt infravörös kamerákkal sikerült megörökíteni.

A barlangi vakgőte (Proteus anguinus), amelyet Szlovéniában gyakran emberhalnak, vagy szlovéniai sárkánynak is hívnak, ritka és titokzatos faj, amely föld alatti karsztbarlangokban és barlangi tavakban él szerte a Balkánon.

A postojnai cseppkőbarlang egyik túravezetője az év elején vette észre a barlang egyik akváriumának falára ragasztott petéket, és azonnal értesítette a barlang biológusait.

A szakemberek a helyszínre siettek, hogy szemtanúi lehessenek a ritka eseménynek, a barlangi vakgőte ugyanis évtizedenként mindössze nagyjából kétszer rak petéket.

A biológusok speciális óvintézkedéseket hoztak a peték védelmében. Az anyaállaton kívül minden példányt eltávolítottak az akváriumból, amelyet le is fedtek, hogy igazi barlangi körülményeket teremtsenek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×