eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az ember is bekerül a földtörténetbe

Várhatóan bevezetik az ember korát a földtörténeti időskálára. Az emberi beavatkozás jelentősen megváltoztatta a bolygót, ez teszi szükségessé az új kormegjelölést - mondta az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főmunkatársa.

Nagy valószínűséggel be fogják vezetni a földtörténeti időskálára az ember korát. A 35. Nemzetközi Földtani Kongresszuson javasolta egy munkacsoport az antropocén kor bevezetését a földtörténeti időskálán – mondta Ujvári Gábor.

„Ezt a Nemzetközi Sztratigráfiai Bizottságnak még el kell fogadnia, és egy többlépcsős folyamatban fogják nagyon nagy valószínűséggel bevezetni az időskálára. Ez még néhány évet igénybe fog venni” - tudatta a szakember.

„Látható, hogy az ember az ipari forradalom óta egyre inkább beavatkozik a természetbe. Ez mostanra olyan méreteket öltött, hogy azt mondhatjuk, az ember bolygóformáló tényezővé vált. Alapvetően a Föld rendszerébe avatkozott be, és annak gyakorlatilag minden komponensét érinti ez a változás: a bioszférát, az élővilágot, az óceánokat, a sarki területeket, az atmoszférát, a klímát, stb. Rengeteg olyan hatást gyakorol az ember a természetre, amelyek már messze meghaladják azt a mértéket, ami a természetes folyamattal történt volna” - részletezte az okokat Ujvári Gábor.

„Ennek a termékei – gondoljunk csak a műanyagra vagy a nukleáris robbantások izotópjaira – mind-mind megjelennek az üledékekben. Az új kor bevezetésének pedig alapvető kritériuma, hogy a kőzetekben rétegtani szempontból nyomozhatóak legyenek ezek a változások, és ezek kimutathatóak legyenek a kőzetrétegekben” - indokolta a javaslatot a szakember.

Elmondta, hogy a legújabb földtörténeti kor kezdetének meghatározásához nyomozható módon kell megtalálni azokat a nyomokat, amik egyértelműen elkülöníthetik az antropocént az előtte lévő holocén kortól.

Ezért a tudósok azt javasolják, hogy a kezdőidőpont 1950 vagy 1964 lehetne. Ujvári Gábor indoklásként elmondta, hogy az 1964-es bombacsúcskor kiszabaduló izotópok az atmoszférában és az üledékekben is megjelennek, amelyek az üledékekben, a kőzetrétegekben, és globálisan is jól nyomozhatók.

Mivel pedig korábban az erdőirtásoknak, a rizsöntözésnek szintén jelentős hatása volt, a szakemberek azt javasolják, hogy egy paleoantropocén kort is bevezessenek, amely ezeket a korai hatásokat veszi figyelembe – ismertette az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főmunkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×