eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Halláskárosodást is okozhat a zikavírus

A várandósság ideje alatt zikavírussal megfertőződött édesanyák mikrokefáliás újszülöttjeinek csaknem 6 százaléka halláskárosodással jön a világra - derült ki egy új, kis létszámú brazil tanulmányból.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) heti jelentésében közölt tanulmány készítői 70 olyan mikrokefáliás csecsemő adatait elemezték, akiknek édesanyja zikavírussal fertőződött meg a terhesség idején.

A pernambucó-i Oswaldo Cruz Alapítvány kutatóinak eredményei szerint a babák csaknem 6 százaléka küzdött halláskárosodással, amelynek a fertőzésen kívül semmi egyéb okát nem találtak.

A szakemberek szerint számos olyan egyéb vírusos fertőzés - rubeola, cytomegalovirus (CMV) - létezik, amelyet ha elkap a kismama a várandósság idején, akkor lehet, hogy a gyermek halláskárosodással jön a világra.

A kutatók úgy vélik, hogy immár a zikavírust is a halláskárosodás kockázati tényezői közé kell sorolni, és noha az anyja révén fertőzésnek kitett gyermek normális hallással jön is a világra, akkor is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nem jelentkezik-e nála később halláskárosodás.

A mikrokefáliás csecsemők szokatlanul kis koponyával születnek, ez később akadályozza a mentális fejlődésüket. A járvány kitörése óta több mint 1800 mikrokefáliás esetet regisztráltak Brazíliában.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint szilárd tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy a zikavírus Guillain-Barre-szindrómát, egy ritka idegrendszeri betegséget is okozhat, amely felnőtteknél ideiglenesen bénulást idézhet elő.

A méhen belüli zikafertőzés továbbá súlyos ízületi elváltozásokat is előidézhet a kisbabáknál.

Egyelőre nincs védőoltás a főként egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette zikavírus ellen.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×