eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma

Ez vonzza a medúzákat

A telihold és a Földközi-tenger vízének melegedése vonzza évről évre a medúzarajokat az izraeli partokhoz - állapították meg a Haifai Egyetem kutatói.

Az egyetem szakembereinek vizsgálata azt mutatta, hogy a kocsonyás állagú állatok akkor érkeznek tömegével az izraeli partokhoz, amikor a tengervíz hőmérséklete 28,2 és 30 Celsius-fok között mozog, valamint telihold van - írta a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság internetes oldala.

A medúzák megjelenését az jelzi, hogy olyankor sokkal gyakrabban állnak le az Izraeli Elektromos Művek hűtőberendezései, mivel a szűröket eltömítő medúzák megakadályozzák a tengervíz beáramlását, amelynek következtében a szivattyúk leállnak.

Mindez ugyan nem hátráltatja nagyon az áramtermelést, de jelentősen növeli a hűtőrendszer karbantartási költségeit. "A magas költségek hátterében több tényező áll, az egyik, hogy a medúzatömegek június és július folyamán érkeznek, amikor rengeteg elektromos áram fogy; továbbá a medúzákat, ellentétben a hűtőrendszeren fennakadó egyéb nagyobb dolgokkal, nem lehet kontrollálni" - mondta Avi Algazi, a vállalat munkatársa, a kutatás vezetője.

A vizsgálatból kiderült, hogy a medúzarajok 94 százaléka nagyjából az év 176. napja környékén érkezik meg az izraeli partokhoz, amikor a Hold elkezd megtelni.

Algazi szerint ugyan az év más időszakaiban - más környezeti feltételek között - is felbukkannak medúzák az izraeli partoknál, de az ilyen esetek nem rendszeresek és általában csak kis számú állat érkezik.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×